Paet: Vahemere tragöödia näitab vajadust tugevdada ELi välispiiri

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: SCANPIX

Europarlamendi saadiku Urmas Paeti sõnul näitab tänane tragöödia Vahemerel vajadust tugevdada Euroopa Liidu välispiiri ning intensiivistada mereoperatsioone Vahemerel, et vältida uusi traagilisi õnnetusi.

Paeti sõnul on ELi piirivalveagentuur Frontex olnud alarahastatud ja alamehitatud.

«Kasvav surve ELi piiridele ei luba niiviisi jätkata. Frontex tuleb kujundada täiemahuliseks ELi agentuuriks, mis saab adekvaatselt ELi eelarvest rahastatud. Frontex ei tohi sõltuda vaid liikmesriikide panusest,» lausus Paet.

Ta märkis, et lähiaeg saab olema Euroopa Liidule keeruline ka piirikaitse ja põgenikesurve seisukohalt. «Seega on ülim aeg Frontex korralikult ja stabiilselt rahastada ja mehitada. See peab kajastuma hiljemalt ELi järgmise aasta eelarves ja soovitavalt ka varem,» sõnas ta.

Täna öösel läks Vahemeres Liibüa vetes ümber alus, mille pardal oli kuni 700 inimest, kes püüdsid paadiga Euroopasse pääseda. Kardetavasti on enamus pardal viibinuid uppunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles