Välisministeerium ootab Kohvri uutele süüdistustele ametlikku kinnitust

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver 2. aprillil Moskvas Lefortovo rajooni kohtus.
Eston Kohver 2. aprillil Moskvas Lefortovo rajooni kohtus. Foto: Jaanus Piirsalu

Välisministeerium ootab infole Eestist röövitus kaitsepolitseinikule Eston Kohvrile esitatud uute süüdistuste kohta ametlikku kinnitust ja ei kommenteeri seda teemat enne.

Välisministeerium sai eile Kohvri advokaadilt Jevgeni Aksjonovilt info, mille järgi sai Eston Kohver lisaks spionaažisüüdistusele uued süüdistused relva salakaubaveos ja Venemaa riigipiiri ebaseaduslikus ületamises.

«Me saime Aksjonovilt sama informatsiooni, mis käis eile ka Eesti ajakirjandusest läbi. Meie andmetel jätkub Kohvri ülekuulamine kolmapäeval ja meie arusaamise kohaselt esitatakse süüdistus ülekuulamise lõpus. Välisministeerium tahab infole uutest süüdistustest saada Venemaa ametivõimudelt kinnitust,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Postimehele.

Kohvrile Venemaa poolt määratud kaitsja Jevgeni Aksjonov ütles eile BNSile, et Vene võimud esitasid Moskvas Lefortovo vanglas kinnipeetavale Kohvrile läinud reedel toimunud ülekuulamisel uued süüdistused, milleks on relva salakaubavedu ja Venemaa riigipiiri ebaseaduslik ületamine.

«Kohvri selle aasta esimene ülekuulamine toimus reede õhtul minu juuresolekul ja kestis poolteist tundi. Lisaks põhisüüdistusele spionaažis esitas prokuratuur talle uued süüdistused - relva salakaubaveos ja Venemaa riigipiiri ebaseaduslikus ületuses,» Kohvrile Venemaa poolt määratud kaitsja Jevgeni Aksjonov BNSile.

Tema sõnul küsitleti reedel Kohvrit ka Pihkva oblastis tehtud videosalvestiste põhjal - tegemist oli piirivalvurite tunnistustega ning Vene vastuluure poolt piiril eri aegadel, kaasa arvatud enne Kohvri kinnipidamist salvestatuga.

«Kohvrile näidati ühtekokku üheksat episoodi, kus ta on erinevatel aegadel ületanud Venemaa riigipiiri, see tähendab, liikunud Eestist Venemaale ja tagasi,» teatas Aksjonov. «Episoode on paaritu arv seetõttu, et viimase, arvult üheksanda ajal peeti ta kinni.»

Advokaat lisas, et sel kolmapäeval peab toimuma veel üks ülekuulamine, kus tema kaitsealusele esitatakse ekspertiiside tulemused, mida ei jõutud eelmiseks nädalaks ette valmistada. Need ekspertiisid on tehtud Kohvri juurest leitud videomaterjalidest, mida ta olevat erivahenditega filminud.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sestpeale on Kohvrit hoitud Moskva Lefortovo vanglas.

Lefortovo rajoonikohus pikendas selle kuu algul Kohvri vahi all hoidmise tähtaega 5. juunini.

Aksjonov ütles varem BNSile, et tema andmeil viiakse Kohver aprilli lõpus või mai algul üle Pihkvasse, kus ta astub kohtu ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles