Disain teie teenistuses

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maile Grünbergi uusim tool «Wing».
Maile Grünbergi uusim tool «Wing». Foto: Pm

Niisugune on täna Tallinnas algava ja pühapäevani kestva viienda festivali «Disainiöö» koondnimetus. Korraldajad, keda kannustab soov teha Eesti disain nähtavaks ja aidata üldsusel lahti mõtestada disaini olemust, on kokku pannud vaheldusrikka kava, pakkudes nii meelelahutust ja kaasaelamislusti kui ka sisukaid mõttetalguid, seminare, töötube, konkursse. Festivali süda asub Rotermanni kvartalis ning seal on avatud palju põnevaid näitusi, mis tutvustavad meie ja ka külalisdisainerite tegemisi-saavutusi.



Seekordsel «Disainiöö» seminaril «Linnad kõigile – Tallinn kõigile» kõnelevad Finn Petren, Pete Kercher, Francesc Aragall, Julia Cassim ja Avril Accolla sotsiaalsest kaasatusest, kasutaja vajadusest lähtuvatest väljakutsetest uute toodete ja teenuste loomisel, kus probleem muutub uueks võimaluseks ning kasumit teenivaks uuenduseks.

Viimaste aastate ideevälgatusi ja eestimaist uut disaini näeb Rotermanni Elevaatoris toimuval väljapanekul «100 meetrit disaini». Jalgrattafantaasiaid ja taaskasutuskartongist tooteid on võimalik näha Hollandi disaininäitustel.

Portugali arhitektid püstitavad keset Rotermanni kvartalit telklinna ja esitlevad projekti «DEMO_polis».

Disainipeo tänaseks naelaks on lisaks seminarile Pecha Kucha – vaba mikrofon loomeinimestele sõnumite edastamiseks.

Homme on teise hariva teemana fookuses disainjuhtimine.  Koostöös LoovEestiga korraldataval konverentsil esinevad praktiliste näidetega rahvusvaheliselt tunnustatud eksperdid.

Töötubades tuletatakse disaineritele meelde käelisi oskusi visandamisel ja pakendite valmistamisel. Jätkatakse traditsiooni leida sidemeid disaini ja kulinaaria valdkonnas. Põnevusega oodatakse kaunilt pakendatud uue tervisliku Eesti eine sündi, mille loomisel osalevad head eesti kokad ja tuntud disainerid ning Hollandi materjalispetsialist.

24. septembri õhtul avatakse Bruno disainiauhinna 64 nominendi näitus ja pidulikul galal kuulutab rahvusvaheline žürii koosseisus Jean Schneider, Lylian Meister, Avril Accolla, Sanna Simola, Simone de Waart välja võitjad kolmes kategoorias: parim Eesti tootedisain, parim disainiprojekt, eeskujulik design management.

«Nii arvukas osavõtt näitab ilmekalt, et meie disainerid ei istu masu ajal käed rüpes ja nende valmisolek teha head tööd väärib tunnustust,» kiidab Eesti Disainerite Liidu esimees Ilona Gurjanova kolleege.

Laupäevaselt disainioksjonilt on võimalus soetada festivaliks loodud unikaaldisaini. Loov energia ja kasutajakesksus vallandub laupäeval etenduses «Moedisain teie teenistuses» ja pühapäeval Reet Ausi uues taaskasutuskollektsioonis «Out of Fashion».

Disainiöö lõpetamise päeval toimub filmi «Eesti disain seestpoolt vaadates» esilinastus.

Nagu juba tavaks saanud, toimuvad «Disainiöö» üritused hilisõhtuni ka linna teistes galeriides ning varahommikuni on avatud disainiööklubi.
Festivali kavaga saab tutvuda aadressil www.disainioo.ee.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles