Mihhail Lotman 9. maist: kunagi oli ka 7. november väga oluline, aga kes seda nüüd mäletab?

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurejooneline Oktoobrirevolutsiooni 50. aastapäeva tähistamine Moskvas Punasel väljakul aastal 1967.
Suurejooneline Oktoobrirevolutsiooni 50. aastapäeva tähistamine Moskvas Punasel väljakul aastal 1967. Foto: Corbis/Scanpix

9. mai on vene inimestele oluline, sest president Vladimir Putin arvab nii, aga kui tuuled peaksid pöörduma, võib see tähtpäev tahaplaanile vajuda nagu kunagine 7. november, arvab Tallinna Ülikooli professor Mihhail Lotman.

Seekordses saates «Vabariigi kodanikud» oli teemaks, et suure sõja lõpust Euroopas möödub peagi 70 aastat, aga kired selle tähtpäeva ümber ei näita mingeid vaibumise märke, endiselt põrkuvad kaks maailmavaadet ja kaks ajalootõlgendust ning mida lähemale 9. maile, seda teravamaks läheb ka retoorika eri leeride vahel, vahendas ERR Uudised.

Mihhail Lotman avaldas saates arvamust, et venekeelsed inimesed tähistavad 9. maid mitte sellepärast, et see on nii tähtis, aga see on nii oluline sellepärast, et Putin ütles, et see on nii tähtis.

«Ja kui tuleb keegi teine, kes ütleb, et see ei ole nii tähtis, siis ta ütleb: mida ma küll mõtlesin, see ei ole ju nii tähtis, ei ole meie identiteet, äkki meie identiteet on Puškin, Tšaikovski,» rääkis Lotman.

Lotman tuletas meelde, et paarkümmend aastat tagasi oli 7. november Venemaal väga tähtis tähtpäev, aga kes seda praegu mäletab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles