Avinurmes kaevati välja Saksa mundris teeninud sõdurite säilmed

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Ida-Virumaa Avinurme vallas kaevati sel aastal üles mitme Saksa mundris sõdinud mehe säilmed, et need hiljem väärikalt ümber matta.


Tänavu on Ida-Virumaal Avinurme vallas kaevatud välja 14 Saksa mundrit kandnud ja 1944. aasta septembris toimunud lahingus langenud mehe säilmed. Mõned olid erakruntidele ja -aedadesse, teised tee äärde maetud, rääkis Avinurme vallavanem Indrek Kullam Postimees.ee'le.

Tema sõnul on tegemist enamasti Saksa poolel sõdinud meestega, sest punaarmee mundrit kandnud mehed maeti juba nõukogude ajal ümber.

Vallavanema kinnitusel on nad oma tegevuse kooskõlastanud Saksa sõjahaudade hooldeliiduga ja sealne esindaja tuleb isikuid tuvastama.

Kohalike elanike mälestuste kohaselt on tegemist peamiselt Pärnu- ja Viljandimaalt pärit meestega, sest just neist maakondadest komplekteeritud väeosa osales Avinurme lahingus.

Need sõjamehed, kelle isikut ei õnnestu tuvastada või sugulasi leida, on plaanis ümber matta kohalikule kalmistule. «Aga võib juhtuda, et nende sugulased soovivad nad siit ära viia ja perekonna rahulasse ümber matta, see on täiesti võimalik,» ütles vallavanem.

Ta lisas, et osa haudu leitigi üles tänu sellele, et kohalikud elanikud mäletasid kohta, kuhu näiteks hukkunu vend käis lilli viimas.

Kullami sõnul toimuvad ümbermatmised valla initsiatiivil ning seda teevad kohalikud vabatahtlikud, peamiselt kaitseliitlased.

«See on esimene aasta, siiani ei ole me seda teemat puudutanud, aga täna on vaja see asi ära teha, et mitte tekitada ilmaaegu probleeme ja pingeid hilisematel aegadel,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles