Küberpettuse paljastamine tõi Eestile kuulsust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularahaautomaat.
Sularahaautomaat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maailma krimiajaloo suurima geograafilise ulatuse ja osalejate hulgaga küberpettuse korraldaja tabamine tõi Eesti politseile positiivset kuulsust.

Ajal, mil FBI töötajad USAs juhtumi uurimisel alles pimeduses kobasid, suutis  keskkriminaalpolitsei ühest Õismäe korterist juhitud hiigelpettusele tundidega jälile saada, vahendab ERR Uudised saadet «Pealtnägija».

Eesti kodanik korraldas hiigelpettuse

Politseikapten Kalmer Viska sõnul on Eesti kodaniku Sergei Tšurikovi (27) korraldatud hiigelpettus oma keerukuselt ja organiseerituselt selliste kuritegude hulgas maailmas kindlasti esikümnes.

Just Viska ja tema juhitud küberkuritegude talituse teene oli, et üle maailma arreteeriti üheaegselt kümneid inimesi, kelle hulgas oli ka üks hiigelkelmuse kolmest peaarhitektist, Tšurikov.

«Ma olen näinud sarnaseid pettuseid läbi sularahaautomaatide, kuid mitte ligilähedaseltki sellise ulatusega, millega praegu tegu on. Me pole varem näinud midagi nii hästi koordineeritut. Üle 130 sularahaautomaadi 94 linnas üle maailma liitusid operatsiooniga poole tunni jooksul. Seega te võite vaid arvata, kui palju inimesi oli sellega seotud ja milline oli selle operatsiooni ulatus,» märkis FBI agent Ross Rice.

Swedbanki IT-turvaintsidentide lahendamise juhi Jaan Priisalu sõnul on lääne jaoks kõige  hämmastavam selle kuritegeliku operatsiooni koordineerimine. «Kuidas kogu info oli kokku aetud, kuidas kõik inimesed olid kaasatud, kuidas see sünkroniseerimine käis,» nentis Priisalu.

FBI tunnustas Eesti uurijaid medalitega

Viska sõnul oli küberpetistel täielik võim muuta pangaklientide limiite. «Ütleme, et nad olid pangas kui täieõiguslikud pangatöötajad – kui tahtsid suurendasid limiiti, kui tahtsid kustutasid jälgi, kui raha oli võetud, nii et ideaalne kuritegu,» märkis Viska.

2008. aasta kaheksanda novembri hommikul Tšurikovi, Peterburi elaniku Viktori ja Moldovast pärit Olegi  juhtimisel alustatud ning üheksa tundi kestnud küberpettuses osalesid sajad inimesed 30 riigis, 280 linnas üle maailma ning võtsid 2136 pangaautomaadist võõrast raha välja 14 544 korda – kokku 9,7 miljonit USA dollarit ehk üle 100 miljoni krooni.

Küberpettuse paljastas aga casher’ite ehk raha väljavõtjate tegevus Tallinnas, kes võtsid õhtuks nelja kaardiga 10 000 krooni kaupa pangaautomaatidest välja 3,5 miljonit krooni.

«Siin pangad märkasid, et keegi võtab ebaharilikult palju raha välja ja andsid sellest politseile teada ning politsei kontrollis ja nii nad Eestis vahele jäidki,» ütles Priisalu.

Keskkriminaalpolitsei koostöö Eesti pankadega aitas ühe ööpäevaga välja peilida, et tegemist oli WorldPay pangakaartidega ning Viska ja tema meeskonna info peale käivitas FBI suuroperatsiooni, millega liitusid mitmed suurriigid üle maailma

Täpselt aasta pärast ülemaailmse pangapettuse korraldamist mõistis Harju maakohus Tšurikovi kuueks aastaks vangi, kuid sel suvel andis Eesti mehe edasiseks kohtupidamiseks USAle, kus teda ähvardab eluaegne vanglakaristus.

Viska ja tema meeskond on aga oodatud külalised igal küberkuritegevust puudutaval konverentsil ning neid käisid Eestis tänamas ka FBI tippjuhid, kes andsid eestlastele üle medalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles