Soome saab maailma karmima tubakaseaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Homme hakkab Soomes kehtima uus tubakaseadus, mille pikaajaline eesmärk on teha lõpp tubakatoodete tarbimisele. Iseäranis suurt rõhku pööratakse sellele, et lapsed ja noored väldiksid suitsetamise alustamist.

«Tubakale ei anta enam vaikset heakskiitu,» ütles sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi nõunik Ismo Tuominen YLE-le.

1. oktoobrist jõustuv tubakaseadus sisaldab esimest korda maailmas eesmärki, et tubakatoodete tarbimine peab riigis lõppema. Tuominen ütles, et eelmise seadusega üritas riik suitsetamist vähendada ehk teisisõnu kiitis justkui heaks selle, et tubakas on osa elust.

«See pole aga vastuvõetav, kuna tubakas põhjustab suure osa enneaegsetest surmadest,» rääkis Tuominen. «Kõik saavad aru, et kui tubakas praegu turule tuleks, oleks see keelatud.»

Soomes alustavad noored suitsetamist pea eranditult enne 18-aastaseks saamist, kusjuures noorte ettekujutused suitsetamisest on tihti väärad. Paljud usuvad, et lõpetavad suitsetamise täiskasvanuna.

Helsingin Sanomat kirjutas, et kuigi alla 18-aastastel on nüüdsest keelatud tubakatooteid omada, ei ole mingit karistust selle nõude rikkumise eest ette nähtud. See-eest ootab maale tubakatooteid sisse toonud alaealisi rahatrahv.

Tubaka müümine või andmine alaealistele on nüüd lisaks kauplustele keelatud ka eraisikutel. Kas või ühe sigareti alaealisele müünud isikut võib oodata kuni kuuekuuline vanglakaristus.

Aastast 2012 on keelatud tubakatooteid kauplustes nähtaval kohal eksponeerida. Teisisõnu peab ülejärgmisest aastast alates Soomes tubakatooteid spetsiaalselt müüja käest küsima. Nii loodetakse piirata alaealiste tubakaostukatseid.

Samuti muudetakse üha rohkem vabaõhuüritusi suitsuvabaks. Nüüdsest on enamjaolt keelatud suitsetamine katusealustel ja rahvamassi seas.

Tuominen ennustab, et Soome algatus laieneb varsti ka teistesse ELi riikidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles