Mikser või Ossinovski? Vaata, kumba eelistavad SDE juhatuse liikmed

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski ja Sven Mikser.
Jevgeni Ossinovski ja Sven Mikser. Foto: Kristjan Teedema

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatuses on taas erakonna esimeheks pürgivale Sven Mikserile seni toetust avaldanud kaheksa ja tema vastaskandidaadi Jevgeni Ossinovski selja taha koondunud neli poliitikut, samas pole osa juhatuse liikmeid oma valikut veel teinud.

2010. aasta sügisest SDEd juhtinud kaitseministrit Sven Mikserit toetavad teiste seas nii praegune aseesimees ja uue peasekretäri kandidaat Karel Rüütli, peasekretäri kohalt lahkuv kultuuriminister Indrek Saar kui tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev. Ka riigikogu esimees Eiki Nestor ja riigikokku kuuluv Kalvi Kõva leiavad, et Mikser peaks kaks aastat esimehena veel jätkama.

Mikseri toetajate hulka kuulub ka Tartu abilinnapea Kajar Lember, kes avaldas heameelt, et erakonnas on esimehe kohale kaks kandidaati ja toimub debatt erakonna juhtimise üle. Samas märkis ta, et partei etteotsa on vaja head meeskonda ning Mikser on Rüütli näol välja käinud tugeva peasekretäri kandidaadi, kes teab, mis on peasekretäri töö nii organisatsiooni juhtimisel kui motiveerimisel.

Samuti toetab Mikserit eelmise valitsuse põllumajandusminister, praegu riigikokku kuuluv Ivari Padar, kelle hinnangul peaks Ossinovski jääma aseesimeheks. Mikserit kaldub toetama ka Noorte Sotsiaaldemokraatide president Maris Sild. Ta täpsustas, et erakonna noorteorganisatsioonis jaguneb Mikseri ja Ossinovski toetus siiski enam-vähem võrdselt.

SDE senise aseesimehe, eelmise valitsuse haridus- ja teadusministri, riigikokku kuuluva Jevgeni Ossinovski toetajate hulka kuuluvad erakonna aseesimees, riigikogu liige Heljo Pikhof ning ettevõtlusminister Urve Palo, kelle hinnangul vajab erakond nii värsket pilku kui verd.

Samuti toetavad Ossinovskit riigikogu liige ja eelmise valitsuse sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt ning Tartu piirkonna aseesimees Tõnu Ints, kes samuti on leidnud, et edasiminekuks on tarvis värsket pilku ja julgeid otsuseid.

SDE juhatuse liikmetest ei ole seni veel valikut teinud riigikogu fraktsiooni esimees ja erakonna aseesimees Andres Anvelt, Naiskogu Kadri president Reet Laja, Väätsa vallavanem Lauri Läänemets ja parlamenti kuuluv Marianne Mikko. Veel pole oma otsust teatanud ka juhatusse kuuluv Stanislav Tšerepanov, kes viibib Venemaal ega saanud seetõttu Postimehega rääkida.

Erakonna piirkonnaorganisatsioonidest on Mikserile toetust avaldanud kaheksa ehk Läänemaa, Saaremaa, Hiiumaa, Järvamaa, Võrumaa, Tartumaa, Raplamaa ja Pärnumaa, Ossinovskile aga nelja ehk Viljandimaa, Valgamaa, Tartu ja Ida-Virumaa piirkonna juhatus. Harjumaa, Jõgevamaa, Lääne-Virumaa, Põlvamaa ja Tallinna piirkonna juhatus pole esimehekandidaadi suhtes otsust teinud.

SDE-le valib kaheks aastaks esimehe, aseesimehed ning juhatuse, revisjonitoimkonna, põhikirja- ja programmitoimkonna, valimistoimkonna ja aukohtu uue koosseisu erakonna üldkogu sel laupäeval. Lisaks kinnitab üldkogu esimehe ettepanekul uue peasekretäri. Mikser soovib peasekretäriks esitada riigikogu endise liikme Karel Rüütli, Ossinovski aga endise parlamendisaadiku Inara Luigase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles