Hiigelsuur tigu ohustab Eestit

Karin Klaus
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Riia maantee korterelamu aias on perenaine teetigudega võidelnud üsna tulemusrikkalt, eile õnnestus pildistamise tarbeks leida vaid mõni isend.
Pärnus Riia maantee korterelamu aias on perenaine teetigudega võidelnud üsna tulemusrikkalt, eile õnnestus pildistamise tarbeks leida vaid mõni isend. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Pärnust avastati hispaania teetigu, kes võõrliigina ohustab kohalikke liike ja võib teha kahju põllumajanduses. Teadlased hoiatavad, et hea isuga ja kiiresti paljunev elukas võib levida väga kiiresti ja peagi muutuda probleemiks kogu Eestis.


Esimest korda leiti mõni oranž hiigelsuur kojata tigu Riia maantee kahe kortermaja aedadest juba eelmisel aastal, tänavusel niiskel suvel korjasid elanikud limuseid juba kümnete kaupa.



«Mina nägin sel aastal neid elukaid esimest korda,» rääkis ühe kortermaja elanik Eevi Talviste. «Ma ei tea, kui palju nälkjad siin lilli ja peenraid on kahjustanud, aga naabrinaine korjab neid sageli.»



Et aedade vahetus naabruses asub Juhani istikuäri, arvati kutsumata külalised just sealt pärinevat. Istikuäri juhataja Aire Joonas on oma sõnul näinud oranže tigusid mitu aastat, kuid pole osanud neile tähelepanu pöörata.


Sööb isegi liigikaaslasi



«Meil on siin kõikvõimalikke tigusid ja nälkjaid, need käivad taimekasvatusega paratamatult kaasas,» ütles Joonas. «Tänavu on neid rohkem, ilmselt sobis neile soe talv.»



Hispaania teetigu Arion lusitanicus on rööveluviisiga, sööb peale taimtoidu teisi liike ja omaenda liigikaaslasigi. Eesti malakoloogia ühingu liikme Piret Kiristaja sõnade järgi on hispaania migrant ohtlik eelkõige võõrliigina, kes võib hakata välja tõrjuma kohalikke liike.



«Ma ei oska täpselt hinnata, kui suurt kahju ta võib tekitada põllumajandusele, kuid looduskaitsekeskuse andmetel on näiteks Norras kulutatud nende tigude tõrjele suur hulk raha,» ütles Kiristaja.



Silmatorkavalt suur keha


«Vaevalt ta lausa massilist põllukultuuride hävingut põhjustab, aga mõne taluniku maasikasaagi võib rikkuda küll,» lisas Kiristaja.



Tema sõnutsi muneb Arion lusitanicus aastas vähemalt 200–300 muna, kellest võib soodsate elutingimuste juures saada suur populatsioon. Peale Pärnu on teada antud veel kümmekonnast tigude leiust Tallinnas, enamasti on tegu just istikuäride naabrusega.



Skandinaavia maades levinud tigu suudab kiiresti uutele aladele tungida, näiteks Helsingis algselt leitud väike populatsioon levis üle linna vaid mõne aastaga. Migrante eristab Eesti seatigudest silmatorkavalt sooniline ja suur keha, oranž värvus ja paks limakiht nahal.



Kõikidest leidudest palutakse teatada keskkonnaministeeriumi info- ja tehnokeskuse telefonil 673 6611 või kirjutades info@ic.envir.ee, kirjale tuleks lisada teost tehtud foto. Kui spetsialist kinnitab, et tegu on võõrliigiga, tuleks limused hävitada soolvees või keetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles