End kindlalt tundvad reisikorraldajad tõstavad reiside hindu

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu paljudel eelnevatel aastatel, sõidab ka tänavu karjakaupa inimesi sombusest ja külmast Eestist Egiptuse päikese alla. Seal püramiidide maal kuulub Maarjamaa rahva ühe meelistegevuse sekka kaamelisafari.
Nii nagu paljudel eelnevatel aastatel, sõidab ka tänavu karjakaupa inimesi sombusest ja külmast Eestist Egiptuse päikese alla. Seal püramiidide maal kuulub Maarjamaa rahva ühe meelistegevuse sekka kaamelisafari. Foto: Epp Piir-Riikoja

Hoolimata majanduslangusest on reisifirmad sügistalviste soojamaareiside hindasid hoopis tõstnud. Oma osa on selles nii kasvanud nõudlusel, kütusehindade tõusul kui ka hotellide küsitaval kõrgemal hinnal.


Kui eelmise aasta sügistalvel võis endale hõlpsalt leida taskukohase viimase hetke reisi, tasub sel aastal puhkuseleminekut pikemalt plaanida, sest reisikorraldajail on üha vähem sooduspakkumisi.

Põhjusena võib nimetada näiteks seda, et pärast tänavust kehva suve on inimeste kihk päikese kätte saada nõudlust soojamaareiside järele üksjagu tõstnud.

Ent lisaks sellele, et üha raskem on leida soodsat viimase hetke reisi Egiptusesse, Kanaaridele või mujale päikeselisse kohta, on tõusnud ka tavaliste reisipakettide hinnad. Reisikorraldajad põhjendavad seda kütusehinna tõusuga, mistõttu lennufirmad küsivad reisikorraldajatelt kütuse lisamaksu. Oma roll on ka hotellidel, kes talvehooaja alates hindasid kergitavad.

Mullu reisid alla omahinna


Lennufirma Estonian Air suhtekorraldusjuhi Ilona Eskelineni sõnul tulenevad esmapilgul märgatavalt tõusnud puhkusepakettide hinnad sellest, et mullu müüsid reisifirmad puhkusepakette alla omahinna.

«Estonian Air pole viimase poole aasta jooksul tšarterlendude rentimishindu tõstnud, küll aga pidime kallinenud kütuse pärast tõstma kütusehinna lisamaksu,» ütles Eskelinen.

Üldjuhul nõuab lennufirma reisikorraldajatelt tšarterlendude eest ettemaksu, kuid ometi on tekkinud ka võlglasi. «Enamasti tekivad võlgnevused kütuse lisamaksust ja lennujaamamaksude maksmata jätmisest,» täpsustas ta võlgade tagamaid.

Horizon Traveli turundusjuht Elna-Eva Terasmägi tõdes samuti, et põhiline hinnatõus tuleb kallinenud kütusest. «Ka hotellid kergitavad hooaja alguses hindu – mitte küll palju, kuid nädala peale kokku võib väikest tõusu siiski täheldada,» nentis ta.

Võrreldes Horizoni praeguseid paketihindu mullustega, ei ole tõus oluline. «Reisijate hulk peaks talvehooajal jääma eelmise aasta tasemele,» pakkus Terasmägi, kelle sõnul kasutas toona nende pakutavaid puhkusepakette ligi 12 000 inimest.

Ellen Aare Toptoursist leiab, et hindade hetkeseis võib kliendi silmis olla hinnatõus, kuid tegelikult on hinnad lihtsalt normaliseerunud. «Mullu tuli palju ette, et reisikorraldajad müüsid lendude täissaamiseks reise alla omahinna. Seetõttu saigi mõnele reisile üliodavalt,» selgitas ta.

Konkurentsis püsimiseks laiendab Toptours hindade langetamise asemel sihtkohtade valikut ja loob püsiklientuuri. «Meie klient ja püsiklient saab alati hea pakkumise, kui ta kasutab varajase tellimise võimalust,» lisas Aare.

Kui möödunud aastal kasvas reisikorraldajate-büroode hulk ehk liigagi kiiresti ning pakkumine hakkas nõudlust ületama, pole sel aastal uusi firmasid Eestisse trüginud. Pigem on juba tegutsevad reisikorraldajad korrigeerinud hooaja kestvust.

Terasmägi sõnul on võimalik, et mõned firmad tegelevad ka teiste reisikorraldajate pakettide müümisega, kuid üldiselt tundvat kõik puhkusemüüjad end kindlalt.

Kliente jätkub suurtele


Suuremad puhkusereiside korraldajad on Novatours, TEZ Tours, Domina Travel, Horizon Travel ja Toptours. Reisikorraldajate sõnul jätkub kliente kõigile suurematele firmadele ning lõpetamise märke ei näita ükski neist.

Tartlased Kaisa Keisk ja Villu Lõhmus pole saabuvaks sügistalveks veel puhkuseplaane teinud, küll aga on Keiskil unistus Tiibetisse reisida. «Ma leian, et puhkust saab veeta ka muudmoodi kui vaid päikese all lebaskledes,» leidis neiu. Hea puhkus peaks tema sõnul andma midagi ka vaimule.

«Tõsi, eksootilised reisid on üsna kulukad ning tõenäoliselt peaks hakkama raha koguma, et endale nii kulukat puhkust lubada,» ütles Keisk, kelle sõnul tuleb Tiibeti-reisi eest välja käia ligi 50 000 krooni.

Päikesereisid

•    Egiptus, Hurghada – alates 8850 kroonist (Novatours)
•    Kanaarid (Gran Canaria) – alates 6690 kroonist (Novatours)
•    Kreeta – alates 5995 kroonist (Horizon Travel, ainult lennupilet)
•    Madeira – alates 6595 kroonist (Horizon Travel, ainult lennupilet)
•    Sitsiilia – alates 11 490 kroonist (Toptours)

--------------------------------------------------------

 Koolivaheajaks on juba raske päikese alla pääseda

Koolivaheaegadeks on reisikorraldajate sõnul juba suuremas osas kohad broneeritud ning vabu kohti vähe.

Novatoursi müügidirektori Merike Aspe-Kangro sõnul on neile reisidele veel mõned vabad kohad, kuid huvilistel tasuks broneerimisega kiirustada, sest kauaks ei pruugi neid jätkuda. Horizon Travelil on koolivaheaegadeks kohad lendudele peaaegu täies ulatuses broneeritud.

Sügisene koolivaheaeg on sel aastal 27. oktoobrist 2. novembrini ja talvine 22. detsembrist 4. jaanuarini. Koolivaheaegadeks tehakse broneeringud pikalt ette, sest üha enam koolijuhte ei soovi lasta õpilasi puhkusele kooliajast. Seetõttu plaanivad paljud oma perereisid koolivaheaegadele. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles