Simson: jäikus ja teerullipoliitika sunnib opositsiooni kõvemaid võtteid kasutama

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson avaldas kahetsust, et Reformierakonna esimees ja peaminister Taavi Rõivas ei leidnud aega suurima opositsioonierakonnaga kohtumiseks, ja kinnitas, et partei eesmärk ei olnud talle iga hinna eest umbusaldust avaldada, samas sunnib jäikus ja teerullipoliitika tema sõnul ka opositsiooni kasutama kõvemaid võtteid.

Simson märkis täna Rõivasele saadetud kirjas, et keskfraktsioon soovis temaga kohtuda, et arutada valitsuse algatatud maksupaketti, mis sisaldab ka kütuseaktsiisi ja majutusasutuste käibemaksumäära kasvatamist ning sotsiaalmaksu vähendamist.

«Senine hea tava on näinud ette, et kui valitsuse liikme poole pöördub seadusandja esindaja, siis minister leiab kohtumiseks vajaliku aja. Eeldasime, et nädalase perioodi jooksul leiab ka peaminister oma tihedas graafikus hea tahtmise juures 60 minutit, et kohtuda suurima opositsioonierakonnaga,» kirjutas Simson ning avaldas kahetsust, et Rõivas ei leidnud selleks aega. «Empaatiavõime oma inimestest arusaamiseks on väga oluline hea peaministri omadus.»

Simsoni hinnangul halvendab maksupakett inimeste heaolu ja soodustab üleüldist hinnatõusu. Sotsiaalmaksu vähendamine toob tema sõnul lisaks eelarve tulude kokkukuivamisele kaasa ka ravijärjekordade pikenemise ning arstiabi kättesaadavuse halvenemise.

«Kindlasti ei olnud meie eesmärk teile iga hinnaga umbusaldust avaldada ning me oleme alati olnud konstruktiivne opositsioon. Nii ka seekord – meil ei ole valmis tehtud tuhandeid muudatusettepanekuid, et ööistungeid korraldada. Kuid jäikus ja teerullipoliitika sunnib ka opositsiooni kõvemaid võtteid kasutama,» märkis ta.

Simson tõi esile, et lisaks inimestele, kes avaldasid mai algul meelt kütuseaktsiisi tõusu vastu, on kavandatavatele maksumuudatustele vastu olnud ka mitmed liidud. Näiteks majutusettevõtete käibemaksu tõstmise vastu on tema sõnul olnud teiste seas nii Eesti Turismifirmade Liit, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit kui Pärnumaa turismiettevõtjad.

«Eesti Õliühingu kinnitusel oleks Eestis pärast kütuseaktsiisi tõusu kalleim kütus Baltikumis ning astuksime kandadele isegi Soomele. Eesti Haigekassa hinnangul kahjustab aga samuti kobareelnõus sees olev ravikindlustusmakse üheprotsendiline langetamine selgelt meie arstiabi kättesaadavust,» lausus ta.

Simsoni sõnul näeb demokraatlik riigikord ette, et valitsus võtab arvesse ettevõtjate muret ja ka rahva meelsust, mis sel korral on maksupaketi jõustumise vastu. Paraku pole seda tema sõnul tehtud ning taas on rakendatud teerullipoliitikat.

«Rääkides Eestist kui uuest Põhjamaast, võiks peaministri mõte peatuda ka sellel, miks ikkagi on Reformierakonna targal juhtimisel juhtunud nii, et kümned ja kümned tuhanded Eesti inimesed on olnud sunnitud kas püsivalt või siis viieks tööpäevaks nädalas Põhjamaadesse ümber asuma?» küsis opositsioonifraktsiooni juht. «Kas põhjus pole just nimelt Reformierakonna juhtimisel aetud majanduspoliitikal, mis on hinnad tõstnud Lääne-Euroopa jõukamate riikide tasemele, kuid palgad on ankurdatud Ida-Euroopa tasemele?»

Tema hinnangul teeb valitsuse planeeritav kütuseaktsiisi tõus Eestist veelgi kallima riigi ning kiirendab ennaktempos siit lahkuvate inimeste hulka. «Teie endine majandusnõunik Ruta Arumäe pidi nõu andmiseks kasutama avalikku pöördumist, sest muul viisil te arukaid soovitusi kuulda ei võtnud. Ruta Arumäe andis teile soovituse loobuda plaanitud maksutõusust, sest energiahindade konkurentsivõimes ei hiilga Eesti juba praegugi. Elektrihinna šoki tagajärjel jäi Eesti majandus aastateks stagneeruma ning plaanitavad maksutõusud pigem süvendavad seisakut kui pakuvad uut hingamist Eesti majandusele,» kirjutas Simson.

Ta märkis, et ka valimistevahelisel ajal on arukas kuulda võtta oma riigi kodanike, ettevõtjate ja majandusekspertide arvamust, ning kutsus peaministrit plaanitud suuremahulisest maksutõusust loobuma.

Rõivas selgitas täna valitsuse pressikonverentsil, et ei saanud Keskerakonna fraktsiooniga kohtuda, sest tema nädalaplaan oli juba tihedalt täis: eile viibis ta terve päeva Rootsis, homme külastab Ida-Virumaad ning täna täidavad päeva valitsuse istung ja kabinetinõupidamine.

«Kindlasti on meie huvi see, et ka opositsioon oma küsimustele vastused saaks, sest osa nendest küsimustest näitavad, et informeeritust on juurde vaja,» rääkis ta ja leidis, et faktidest lähtudes on ka Keskerakonna fraktsioonil põhjust suhtuda muudatustesse rahulikumalt.

Rõivase sõnul selgitab kavandatavaid muudatusi nii sel kui järgmisel nädalal parlamendikomisjonides ja vajadusel ka fraktsioonides rahandusminister, samuti on muudatustest juttu olnud riigikogu infotunnis. «See, et aeg-ajalt peaministriga debatti aasuda, on ka ju opositsiooni töö, selle eest ei saa neid loomulikult hukka mõista,» ütles ta ning avaldas lootust, et saadikud saavad kõigile küsimustele vastused ja mõistavad, et muudatused on loogilised ja vajalikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles