Eestisse esinema kutsutud Aafrika rahvatantsuansamblit ei lastud Türgis Tallinna lennukile

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe šona rahvusest laulja
Zimbabwe šona rahvusest laulja Foto: Peeter Vähi

Zimbabwest pärit šona rahvusest muusikuid-tantsijaid, keda festivali Orient korraldajad on kutsunud Eestisse esinema, ei lastud täna Türgis Tallinnasse suunduvale lennuki pardale. Ürituse üks korraldajaist kahtlustab rassismi.

Festivali Orient üks korraldajaist Peeter Vähi sõnul pidi Eestisse kutsutud üheksaliikmeline Zimbabwe artistide grupp jõudma Tallinna lennujaama kell 14.35. Siiski Eestisse nad ei saabunud, sest neid ei lastud Türgis Istanbuli lennujaamas Turkish Airlines-i lennuki pardale.

Vähi hinnangul võis põhjuseks olla rassism. «Ametlikuks põhjenduseks toodi küll, et niisuguste inimeste puhul tuleks kontrollida, kas nende viisa on õige. «Asi tundub kahtlane». Mis see «niisugune inimene» on? Ilmselt on nahavärvis küsimus,» sõnas Oriendi kunstiline juht.

Ta lisas: «Tegelikult see rassism eksisteerib edasi ja seda rohkem tänapäevases Euroopas kui Lõuna-Aafrika Vabariigis või Ameerika mandril. Kõik dokumendid olid neil õiged. Ei olnud neil ülekaalu pagasis. Kõik oli korrektne, ainult nahavärv oli inimestel vale ja kui sa oled must, siis oled sa automaatselt kahtlustatav piiririkkumises või narkokaubanduses või terrorismis või milles iganes.»

Vähi ütles Postimehele, et ka sellesamuse Zimbabwe grupi esindajal oli kaks päeva tagasi sisenemisel Schengeni viisaruumi raskusi. «Teda hoiti piiril umbes tund aega kinni. Pöörduti minu poole, küsiti, kas ikka on õige inimesega tegemist. «Nagu kahtlane tüüp.» Saades jaatava vastuse, et ta ei ole ainult mitte festivali külaline, vaid ka üks teadusliku konverentsi lektoritest, lubati tal edasi minna.»

Helilooja mainis, et festivali korraldusmeeskond jätkab ponnistusi šonade siiatoomisega. «Meil on kohustused piletiostjate ja oma partnerite ees. Nende kontsert Tallinnas peaks toimuma ülehomme, aga tegelikult juba homme peaks toimuma kontsert Kuressaares ja seejärel jätkub nende kontsertreis Rootsis. Nii et ohus ei ole mitte ainult esinemised Eestis, vaid ka Rootsis.»

Vähi arvates jääb ilmselt Zimbabwe rahvatantsuansambli esinemine Kuressaares siiski ära. «On kahtlane, kas nad jõuavad Kuressaarde õigeks ajaks. Järgmine lennuk tuleb homme kell 13.45. Reaalne on, et nad saavad niiöelda maal pagasi kätte kuskil vähemalt tund aega hiljem ja Saaremaale nad ei jõua kuidagi selleks ajaks. Teatavasti nad ei saa otse bussist lavale joosta: tehakse grimmi, tehakse ennast soojaks, sound-check ja nii edasi,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles