Ilves: ühistud aitavad põllumeestel otstarbekamalt majandada

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Toomas Huik / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Võrumaa Masinaühistut külastades, et ühistud pakuvad ka tänapäeval Eesti põllumeestele paremaid võimalusi tootmiseks ja turustamiseks.

«Võrumaa Masinaühistu, mille asutasid Võrumaa taluperemehed, on koht, kuhu peaksid tulema kõik Eesti külade pearud ja andresed, et õppida ühistulist tegevust, mis aitab meie põllumeestel otstarbekamalt majandada ja püsima jääda,» ütles president Toomas Hendrik Ilves, kes täna hommikul külastas Rõuge vallas Võrumaa Masinaühistust.

«Ma ei kutsu kedagi kella tagasi keerama, kuid meenutan siiski, et viimase ilmasõja eel oli Eestis üle 600 masinaühistu enam kui kümne tuhande liikmega. Ühistud pakuvad ka täna, 70 aastat hiljem, Eesti põllumeestele paremaid võimalusi tootmiseks ja oma toodete turustamiseks,» sõnas riigipea.

14 aastat tagasi asutatud Võrumaa Masinaühistu ühendab 62 Võrumaa talunikku ning tegeleb seemnete, söödasegude, väetiste, taimekaitsevahendite, heinapressinööri ja elektrikarjuste varuosade müügiga, teravilja kuivatusega, põllutöömasinate ja haagiste remondiga, samuti osutab kündmise, maaharimise, heinaseemne külvi, heina niitmise, ruloonheina ja -silo tegemise ning teravilja puhtimise teenust.

President Ilvesele tutvustasid Võrumaa Masinaühistu tegevust juhatuse esimees Janek Mustmaa, juhatuse liige Ever Pindmaa ja tegevjuht Jaak Kahro.

Hea õpetaja kuu alguse puhul külastas riigipea enam kui 200-aastast Võru 1. Põhikooli, kus praegu õpib 312 õpilast ja töötab 39 õpetajat ja kus tegutseb ka venekeelne liitklass.

«Elu ise on siin lõimumise iseenesestmõistetavaks ja loomulikuks muutnud,» ütles president Ilves Helve Sibula juhitavas Võru 1. Põhikoolis, millega hiljuti liideti Võru Vene Põhikool. «See soojus, mitmekülgsus, õppimist ja õpetamist soosiv õhkkond kooliseinte vahel on väga tunnetatav ja kindlustunnet pakkuv. Ma ei kahtle, et siit lähevad edasi noored, kes saavad elus hakkama.»

Riigipea tunnustas kooli juhtkonna selgitustööd nii lapsevanemate kui ka õpilaste seas koolide ühendamise eel, mis on leevendanud enamuse pingetest ja loonud mõistliku õhustiku.

«Tänu heade õpetajate tööle saavad meie noored targemaks, paremaks, haritumaks ning seeläbi saab targemaks, paremaks ja haritumaks kogu Eesti,» sõnas president Ilves.

President Ilves kohtus kultuurimajas «Kannel» Võru linna ja valla eakatega, kes rääkisid rahvusvahelisel eakate päeval oma seltsitegevusest ning samuti vabatahtlikega, kes aitavad eakatel end toimekate ja elus osalejatena tunda.

«Just aktiivne seltsitegevus, kodanikutegevuses osalemine võimaldab eakatel hoida ärksat ja tegusat meelt, nagu ka siin teie keskel näha on,» ütles riigipea. «Kui tervis vähegi lubab, et tohiks keegi oma tuppa üksinda norutama jääda, sest ma tean tänu enda lähedastele, et vananeda saab vägagi väärikalt ja sisemist jõudu säilitades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles