Maksuvõlad kasvavad

Kaire Uusen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Sotsiaalmaksuvõla kogusumma on tänavu kasvanud ligi 20 protsenti, ulatudes augusti lõpus 1,05 miljardi kroonini. Maksuameti sõnul moodustas sotsiaalmaksuvõlg maksuvõla kogusummast üle veerandi ehk 27 protsenti. Samas on ligi 18 protsenti kasvanud ka sotsiaalmaksu laekumine.


«Praeguses majandusolukorras ei saa rääkida võlgade kasvust vaid ühe maksu osas,» selgitas maksuameti tulude osakonna maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemets.



Näiteks jääb mitmetel juhtudel lisaks sotsiaalmaksule tasumata käibemaks, hätta jäädakse töötuskindlustus- ja kogumispensionimaksetega. 



Üldse on tasumata maksukohustusi Lillemetsa sõnul ca 3,85 miljardit krooni, millele lisandub intressivõlg. Maksuvõlglaste koguarv ei ole rahandusministeeriumi andmeil siiski muutunud.



Lillemetsa sõnul ei ole tehtud analüüsi, kas võlg on kasvanud suurte või väikeste ettevõtete osas. «Üldiselt on maksuvõlad kasvanud teenindus- ja ehitustegevusega seotud valdkondades,» tunnistas Lillemets.



Tänavu suvel selgus, et teiste seas on sadu tuhandeid kroone maksuametile võlgu ka pealinna uhked restoranid. Juulis jõustunud aktsiisitõus tekitas raskusi aga alkoholitootjaile.



Augustis laekus sotsiaalmaksu 2,65 miljardit krooni, mis oli mullusega võrreldes 12 protsenti enam, kuid tegemist oli viimaste aastate ühe madalama kasvutempoga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles