Raport: Valge Maja varjas Mehhiko lahe naftalekke ulatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama mais Louisiana ranniku ääres.
USA president Barack Obama mais Louisiana ranniku ääres. Foto: SCANPIX

USA riikliku komisjoni andmetel blokeeris Barack Obama administratsioon valitsuse teadlaste katseid öelda avalikkusele, kui ulatuslik Mehhiko lahe naftaleke päriselt on.

Ühtlasi tegi Valge Maja keskkonnakatastroofi ajal mitmeid eksimusi, mis seab kahtluse alla administratsiooni kompetentsuse ja avameelsuse, leiab riiklik naftalekke komisjon, mille nimetas ametisse Obama ise.

Eile avaldatud dokumentides kritiseerib komisjon, mis uurib muu seas ametivõimude tegutsemist naftalekke ajal, Obama administratsiooni ekslike hinnangute pärast reostuse suuruse kohta. Näiteks rääkis Obama kõrge energianõunik suvel televisioonis, et valitsuse analüüsi kohaselt on enamik naftast «haihtunud». Tegelikult näitas sama analüüs, et reostus võib endiselt alles olla, vahendas AP.

Raporti kohaselt alahindas föderaalvalitsus esmalt naftalekke ulatust ja suve lõpus, kui naftafirma BP lekke viimaks peatas, alahindas naftahulka, mis endiselt lahes oli.

«Seeläbi jättis valitsus mulje, et pole kas piisavalt kompetentne reostusega tegelemaks või piisavalt siiras Ameerika rahvaga probleemi ulatusest rääkides,» seisab aruandes.

Obama administratsioon vaidlustas komisjoni järeldused, öeldes, et valitsuse kõrged ametnikud rääkisid juba mai alguses avalikkusele, et halvimal juhul võib naftat lahte voolata üle 100 000 barreli päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles