Nii hea virtuaalmaailm

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margo Teder
Margo Teder Foto: Lauri Kulpsoo

Reedel esietendub VAT Teatris austria näitekirjaniku Holger Schoberi (seriaali «Komissar Rex» stsenaariumi autor) näidend «Hikikomori», mis tähendab Jaapanis inimest, kes eraldab end ühiskonnast, kaaslaseks arvuti. Margo Tederi lavastus räägibki reaalsusest põgenemisest ning virtuaalmaailma uppumise ohtudest.


«Nõuded noortele aina suurenevad ja nad peavad rohkemate asjadega hakkama saama, ja see põgenemine võib neile tunduda kasulik ja ainuvõimalik,» räägib lavastaja.

«Koolikiusamine on esimene impulss, mis võib hikikomorluse käivitada. Jaapani kultuuris on hikikomorluses tähtis moment näotu olek. Mõte on selles, et inimesed võiksid üksteist nägudeta tunnetada ja mõista, et inimesed võiksid näha sisemust.»

Näidend räägib mehest, kes kaheksa aastat elab oma toas, vähendades kontakti ühiskonnaga miinimumini, protestides elamiskõlbmatu maailma vastu. Lugu otsib vastuseid küsimusele, kas astuda ellu või elust välja. Inimesi on ju nii palju erinevaid, kas alati peab kohanema ühiskonna mudelitega?

Teder usub Schoberi loodud maailma. «Iga inimene soovib vahel kõigele käega lüüa ja eemalduda. Tean inimesi, kes mitte nii pikaks ajaks, aga mõneks kuuks on soovinud eemale saada. Ise ma sellist asja ei suudaks.»

Eemaldumisest ja uuesti ühiskonda astumise probleemidest rääkivat lavastust, kus mängivad Meelis Põdersoo, Kadri Adamson ja Anne Veesaar, etendatakse rahvusraamatukogu tornisaalis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles