Talvik: kultuurses riigis oleks Pentus-Rosimannus tagasi astunud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Erik Prozes

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juht, Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik leiab, et kõrge poliitilise kultuuriga riigis oleks Autorollo pankrotiasjaga seotud välisminister Keit Pentus-Rosimannus tagasi astunud ja sama oleks teinud kogu valitsuskoosseis.

Talvik ütles Vabaerakonna teatel, et ringkonnakohtus Autorollo pankrotiasjas kaasvastutavaks tunnistatud Pentus-Rosimannuse suutmatus Autorollot puudutavaid asjaolusid selgitada märk läbipaistmatust ja ebaausast poliitikast. Tema hinnangul võib usalduse kaotanud ministri vastutustundetus tähendada usalduskriisi laienemist kogu valitsusele.

«Kartellierakonnad on täiesti kaotanud taktitunde ja suutnud vaigistada ka ühiskonna tundlikkuse. Tagatoad teevad teadlikult ministriteks lojaalseid tegelasi, kes eksivad ühiskonnas aktsepteeritud põhimõtete vastu, ja siis loodavad, et nende asemikud jäetakse rahule, kuna poliitikute sigadused on muutunud justkui möödapääsmatuks uueks normaalsuseks,» ütles Talvik pressiteates.

Tema sõnul on väliminister keerulises julgeolekuolukorras Eesti jaoks üks võtmeisikuid, kes peab tagama Eesti huvide kaitsmise, samas kui praeguselt ministrilt on seda raske eeldada. «Kui väliminister Pentus-Rosimannus keeldub täielikult vastutamast, siis laieneb see kogu valitsusele. Väga kõrge poliitilise kultuuriga riigis oleks sellises olukorras ilmselt tagasi astunud mitte ainult konkreetne minister, vaid ka terve valitsuskoosseis,» märkis Talvik.

Tallinna ringkonnakohus otsustas eile Autorollo pankrotiga kaasnenud tsiviilvaidluses tühistada maakohtu mulluse otsuse osas, millega jäeti rahuldamata ettevõtte nõue tütarfirma asutamisega tekitatud kahju osas välisminister Keit Pentus-Rosimannuse vastu ja vähendati kahjuhüvitist 43 765 euro võrra.

Kokku mõistis kohus Autorollo kasuks välja 227 680,84 eurot, sellest 39 772,9 eurot viivistena. Seejuures mõistis ringkonnakohus tütarfirma asutamisega tekitatud kahjudega seotud nõude rahuldamiseks Siim Roodelt, Rain Rosimannuselt, OÜ-lt Roode & Partnerid, NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt ja Keit Pentus-Rosimannuselt solidaarselt välja kahjuhüvitise 163 817,67 eurot, viivise 34 673,92 eurot ning viivise põhinõudelt alates 1. juulist kuni kohustuse täitmiseni.

Pentus-Rosimannus teatas eile, et peab ringkonnakohtu otsust ebaõiglaseks ja kohtu varasemat seisukohta arvestades ka õiguslikult mõistmatuks. «Kui pere liikmelt mõistetakse majandusvaidluses välja teise pereliikme ettevõtte aastatetagused võlad, siis seda on väga raske millekski muuks kui ebaõigluseks nimetada,» ütles ta eile õhtul uudisteagentuurile BNS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles