Pentus-Rosimannus teatas tagasiastumisest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Sander Ilvest

Ringkonnakohtus eile Autorollo pankrotiasjaga seoses vastutavaks tunnistatud välisminister, Reformierakonna juhatusse kuuluv Keit Pentus-Rosimannus teatas täna, et esitas peaministrile tagasiastumisavalduse.

Pentus-Rosimannus teatas õhtul saadetud avalduses, et avastas eile Rootsist töövisiidilt naastes enda ees ootamatu ülesande pöörduda oma õiguste kaitseks riigikohtusse. «Esimese astme kohtu varasemale otsusele risti vastupidine otsus kohustas mind osalema oma isa kunagise firma majanduskriisi aegsete võlgade kinnimaksmises. Ma ei nõustu kohtu tõlgendustega, mille järgi isa äriline ebaõnnestumine tuleb nuhelda pereliikmete pihta, pean otsust enda suhtes äärmiselt ebaõiglaseks ja kavatsen selle riigikohtus vaidlustada,» ütles ta.

Ta märkis, et lugupidamine Eesti riigi ja tema institutsioonide vastu ning arusaam euroopalikust poliitilisest kultuurist ei luba tal kujunenud olukorras aga käituda teisiti, kui esitada peaministrile palve vabastada ta välisministri ametist. «Tegin seda täna lõuna paiku,» ütles ta.

Pentus-Rosimannuse sõnul seisavad Eesti riigi, valitsuse ja välisministeeriumi ees praegu märksa olulisemad teemad, millele Eesti avalikkus peaks kaasa elama, kui küsimused talle määratud trahvide edasisest saatusest ja sellest, kas tema otsus oma isale haiguse ajal toeks olla oli kellegi silmis õige või mitte.

«Mina tean, et õigus selles isale toeks olemise loos on minu poolel ja ma ei ole teinud kellelegi halba ega ka midagi valesti, ükskõik kui väga on proovitud avalikkusega manipuleerides vastupidist näidata. Selle selgitamine pärast eilset otsust ja mulle määratud trahvide tühistamise vaidluse jätkumine saab aga igal juhul võtma osa mu tähelepanust,» teatas Pentus-Rosimannus ja lisas, et peab tänastes oludes õigeks ja ausaks valitsust ja Eesti välisteenistust kõigest sellega seonduvast säästa.

Ta kinnitas, et saab Eestile ja Euroopale oluliste küsimustega tegelemist edukalt jätkata riigikogus ja seda ta kindlasti ka teeb. «Aitäh kõigile, kes on mulle selle kahe ja poole aastase väga keerulise perioodi jooksul kaasa elanud ja head soovinud. See tugi on minu ja mu pere jaoks tähtis. Tänan südamest kõiki häid meeskonnaliikmeid välisministeeriumist, te olete suurepärased ja teete oma tööd väga hästi,» märkis praegune välisminister.

Pentus-Rosimannus palus ühtlasi ajakirjanikel austada oma isa privaatsust ja teda rohkem mitte tülitada, sest ta on kõigest toimunust löödud ja lihtsalt inimlikult õnnetu.

Riigikogu kantselei pressiesindaja ütles Postimehele, et riigikogus peab Pentus-Rosimannusele koha vabastama reformierakondlane Ivi Eenmaa.

Tallinna ringkonnakohus otsustas eile Autorollo pankrotiga kaasnenud tsiviilvaidluses tühistada maakohtu mulluse otsuse osas, millega jäeti rahuldamata ettevõtte nõue tütarfirma asutamisega tekitatud kahju osas välisminister Keit Pentus-Rosimannuse vastu ja vähendati kahjuhüvitist 43 765 euro võrra.

Kokku mõistis kohus Autorollo kasuks välja 227 680,84 eurot, sellest 39 772,9 eurot viivistena. Seejuures mõistis ringkonnakohus tütarfirma asutamisega tekitatud kahjudega seotud nõude rahuldamiseks Siim Roodelt, Rain Rosimannuselt, OÜ-lt Roode & Partnerid, NJORD Advokaadibüroo OÜ-lt ja Keit Pentus-Rosimannuselt solidaarselt välja kahjuhüvitise 163 817,67 eurot, viivise 34 673,92 eurot ning viivise põhinõudelt alates 1. juulist kuni kohustuse täitmiseni.

Pentus-Rosimannus teatas eile, et peab ringkonnakohtu otsust ebaõiglaseks ja kohtu varasemat seisukohta arvestades ka õiguslikult mõistmatuks. «Kui pere liikmelt mõistetakse majandusvaidluses välja teise pereliikme ettevõtte aastatetagused võlad, siis seda on väga raske millekski muuks kui ebaõigluseks nimetada,» ütles ta eile õhtul uudisteagentuurile BNS.

Pentus-Rosimannus on välisminister olnud alates eelmise aasta 17. novembrist, enne seda oli ta alates 2011. aastast keskkonnaminister. Aastatel 2007–2011 kuulus ta riigikokku, täites esimese aseesimehe ja Reformierakonna fraktsiooni juhi ülesandeid.

Varem on ta juhtinud peaministri bürood, olnud Tallinna Kesklinna vanem ja nii välis- kui justiitsministri nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles