Eesti saadab Venemaale uue suursaadiku

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arti Hilpus.
Arti Hilpus. Foto: Välisministeerium

Ametlikult kinnitamata andmetel võib Eesti uueks suursaadikuks Venemaal saada Arti Hilpus, kes praegu on suursaadik Makedoonias, Bosnias ja Hertsegoviinas ning Montenegros.

Suursaadiku nimetamise protseduur näeb välisteenistuse seaduse kohaselt ette, et välisminister esitab suursaadiku kandidatuuri atesteerimiskomisjoni ettepanekul valitsusele, kes kinnitab selle ja esitab nõusoleku saamiseks presidendile. President annab seejärel kuu aja jooksul suursaadiku kandidatuuri kinnitamiseks nõusoleku, misjärel taotleb välisministeerium kandidaadile välisriigi pädeva asutuse nõusolekut ehk agrément’i. Nõusoleku saamisest teatab välisminister valitsusele, kes teeb seejärel presidendile ettepaneku nimetada kandidaat suursaadikuks.

Venemaale uue suursaadiku nimetamist arutab homme valitsus. Välisministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et suursaadiku esitamise ettepaneku teeb välisminister valitsusele küll, kuid tema nimest saab rääkida pärast seda, kui kandidaat on presidendi nõusoleku saamise ja Venemaa agrement'i andmise järel ametisse nimetatud. «Selleni läheb veel aega. Saame öelda praegu vaid seda, et kandidaat on mitmekülgsete kogemustega tugev diplomaat,» märkis ta.

Ametlikult kinnitamata andmetel on suursaadiku kandidaat Arti Hilpus, kes on sündinud 1972. aastal Elvas, lõpetanud Tartu Ülikooli ajaloo erialal ning täiendanud end Genfi Julgeolekupoliitika Keskuses. Alates 1996. aastast töötab Hilpus välisministeeriumis, kus ta on olnud personalibüroo ning Euroopa Liidu ühise välis- ja julgeolekupoliitika büroo direktor.

Aastatel 2001–2004 oli Hilpus Berliini suursaatkonna 1. sekretär poliitikaküsimustes ja seejärel välisministeeriumi 1. poliitikaosakonna julgeolekupoliitika büroo juht. Alates 2009. aastast oli Hilpus Eesti suursaadik Norras ja Islandil, praegu on ta suursaadik Makedoonias, Bosnias ja Hertsegoviinas ning Montenegros.

Eesti suursaadik Venemaal on praegu Jüri Luik, kelle president Toomas Hendrik Ilves nimetas ametisse 2012. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles