Lossivalli läbikaevamine tõi kaasa ootamatu avastuse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare.
Kuressaare. Foto: SCANPIX

Kuressaare linnuse valli merepoolsesse külge rajatud läbikäigu kaevamistöödel tuli koos mitmete haruldaste leidudega päevavalgele ilmselt 15. sajandi lõpust või 16. sajandi algusest pärinev linnuse eelringmüüri jätk koos nelinurkse torniga.

«Ühelgi meile teada oleval plaanil taolist asja märgitud polnud ja seetõttu tuli avastus suure üllatusena,» lausus OÜ Agu EMS arheoloog Garel Püüa, kirjutab Meie Maa.

Asjatundjaid hämmastab eelkõige see, et samasse perioodi dateeritakse ka juulis lossivallide linnapoolses küljes avastatud kaks torni, mis aga oma arhitektuurilt on hobuserauakujulised. Kui nende tornide olemasolust olid arheoloogid teadlikud, siis nüüd avastatud nelinurksest tornist mitte.

Arheoloogidel on peamurdmist linnuse vallide rajamisega niigi, sest neid on ehitatud erinevatel perioodidel ja kasutatud olemasolevate vanade müüritiste jäänuseid. Seega on sajandite ehituskunst omavahel segunenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles