Suursaadik Venemaal lahkub ametist kuu lõpus

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Luik.
Jüri Luik. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Välisministeeriumi teatel lahkub praegu Moskvas Eesti suursaadikuna töötav Jüri Luik ametist käesoleva kuu lõpus ning tema asemel siirdub Moskvasse tugev ja pika staažiga, Eestit väärikalt esindada suutev diplomaat.

«Jüri Luik on suursaadiku kohuseid täitnud alates 2012. aasta suvest ning lahkub Moskvast käesoleva aasta juuli lõpus tavapärases rotatsiooni korras, tema ametiaeg lõppeb selle aasta 31. juulil,» teatati välisministeeriumist.

Välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand keeldus uue saadikuga seonduvaid teemasid kommenteerimast: «te teate väga hästi, et nimi tuleb avalikuks alles pärast seda kui on saadud ka vastava riigi nõusolek, selline on lihtsalt kord, see on selline protseduur. Ma ei pea hetkel õigeks sellist asja kommenteerida,» ütles ta Postimehele.

Ka väliministeeriumi pressiosakond Jüri Luige asemel Moskvasse siirduva suursaadiku nime ei avalda. «Uue saadiku nimest saab rääkida pärast seda, kui kandidaat on saanud presidendilt nõusoleku ning Vene pool on teda aktsepteerinud. Selleni läheb veel aega. Saame öelda praegu seda, et kandidaat on mitmekülgsete kogemuste, pika staažiga tugev diplomaat ning suudab vääriliselt esindada Eesti Vabariiki Venemaal,» öeldi ministeeriumist.

Ametlikult kinnitamata andmetel võib Eesti uueks suursaadikuks Venemaal saada Arti Hilpus, kes praegu on suursaadik Makedoonias, Bosnias ja Hertsegoviinas ning Montenegros.

Välisministeeriumi teatel on Eesti ja Venemaa vahelised suhted töised ning orienteeritud praktiliste küsimuste lahendamisele. Uuel suursaadikul seisab ees laual olevate probleemide lahendamine. «Nende hulka kuuluvad kahepoolsed lepingud, sh piirileping. Loomulikult jätkab Moskva suursaatkond koostöös kõigi asjasse puutuvate ametkondadega tööd selle nimel, et Venemaal ebaseaduslikult kinni hoitav Eston Kohver vabastataks ja saaks koju naasta,» kinnitati valitsusasutusest.

Lisaks Eston Kohveri röövimisele ja kinnipidamisele mõjutab välisministeeriumi hinnangul Eesti ja Venemaa vahelisi suhteid ka jätkuv konflikt Ukrainas ning selle mõju üldisele julgeolekuolukorrale. Uue suursaadiku abiga jätkatakse kahepoolset sektoraalset koostööd, sealhulgas regionaalset ning piiriülest koostööd ning lisaks keskkonna ning tollikoostööd. «Lisaks soovitakse edendada kultuurialast koostööd ja turismi, mis on Eesti positiivse kuvandi loomise ja hoidmise seisukohast väga olulised,» tõi välisministeeriumi pressiesindaja välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles