India ülemkohus laevakaitsjatest: asja tuleb uuesti arutada

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad Indias.
Laevakaitsjad Indias. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Välisministeerium lootis, et India ülemkohus ei võta laevakaitsjate kohtuasja arutlusele, jõustub Madurai kohtu otsus ning laevakaitsjad pääsevad koju. Ülemkohus aga leidis, et on tehtud õiguslikke vigu ja asja tuleb uuesti arutada.

India ülemkohus andis eile teada, et ei võta laevakaitsjate kohtuasja arutlusele, kuid saatis kohtuasja tagasi Tamil Nadu kõrgeimasse kohtusse Madurais, teatas välisministeerium. 

Välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov kinnitas, et ministeerium lootis, et ülemkohus ei võta asja menetlusse ja selle otsusega jõuab asi lahenduseni ning mehed pääsevad lõpuks koju.

«Seetõttu võimaldas välisministeerium meestele ka riigi poolt maksimaalselt professionaalse õigusabi,» lisas Sudakov.

Kahjuks viitas India ülemkohus aga oma otsuses Madurai kohtu varasema otsuse õiguslikele vigadele, mille tõttu ei oleks saanud selles kaasuses lihtsalt süüdistusi tagasi lükata, vaid oleks pidanud toimuma sisuline kohtupidamine, lisas ta.

Nii saadetigi asi tagasi Madurai kohtusse.

«Lisakriteeriumina nõudis ülemkohus, et Madurai kohus teeks oma otsuse kuue kuu jooksul, mis India mõistes on kiire tähtaeg. Kui asi oleks arutlusele võetud ülemkohtus, siis oleks protsess veninud kindlasti mitmeks aastaks,» nentis Sudakov.

Eesti tahab, et India ametivõimud lubaksid pärast ülemkohtu otsust ja olukorras, kus kohtuasi kestab veel edasi, laevakaitsjad humanitaarkaalutlustel koju Eestisse enne protsessi täielikku lõppemist.

India lõunapoolseima osariigi Tamil Nadu politsei arreteeris üle-eelmise aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli ka 14 Eesti kodanikku.

Detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Eelmise aasta 26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium laeva meeskonnaliikmed kautsjoni vastu vabastada ning augusti lõpus liikus kaasus Tuticorini magistraadikohtust Madurais asuvasse Tamil Nadu osariigi ülemkohtusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles