Välisministri otsingud seavad Rõivase raskete valikute ette

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas peab leidma nädalaga uue välisministri kandidaadi, kes tunneks valdkonda, oleks poliitiliselt kogenud ja suudaks põletavaid välispoliitilisi teemasid nii Euroopas kui Eestis arusaadavalt selgitada; parteile teeb lisaks muret naisministrite väike arv.

Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski hinnangul ei ole Rõivasel valikut teha lihtne. «Eestile oleks head välisministrit hädasti vaja, arvestades välispoliitilisi ülesandeid, mis meil on,» nentis ta.

Ideaalses olukorras võiks tema sõnul uueks välisministriks saada kunagine peaminister, varemgi välisministri ametit pidanud kauaaegne eurovolinik Siim Kallas, kel on olemas Euroopa kogemus ja kes on rahvusvaheliselt tuntud. Arvestades olukorda Reformierakonnas, ei pidanud ta seda aga eriti tõenäoliseks.

Kallas oleks ideaalne välisminister

«Arvestades seda, et ta ei saanud eelmisel aastal peaministriks, tekib küsimus, miks ta peaks saama äkki välisministriks,» ütles Bahovski, kelle sõnul tekitaks ilmselt hõõrdumist ka asjaolu, et Kallas peaks ministriks saades alluma Taavi Rõivasele, kes sai peaministriks tema asemel. «Kui suudetakse maha matta sisemised vastuolud, mida ma isiklikult arvan, et ei suudeta, siis loomulikult – Kallas oleks ideaalne kandidaat, kuivõrd ideaalne kandidaat saab üldse olla,» märkis ta.

Uus välisminister peaks Bahovski hinnangul olema rahva seas tuntud, kuid riigikogu mandaadi olemasolu, mille vajadust on Rõivas ise rõhutanud, ei pidanud ta tingimata oluliseks. «Sidumine rahva mandaadiga tundub liiga mehhaaniline. Meenutan ka, et valimiskampaania ajal üldiselt välispoliitikast eriti ei räägitud,» ütles ta.

Küll peab uus valitsusliige olema tema sõnul suuteline mitmeid elutähtsaid teemasid rahvale kommunikeerida, olgu nendeks pagulaste või Kreeka küsimus. «Rahva seas valitseb väga suur segadus ja viha, kindlasti peaks tegema selles suunas rohkem tööd. Kui on rahva usaldus, saab teha paremini ka välispoliitikat, kui valitseb rahva seas teadmatus ja arvatakse, et Eestit müüakse Brüsselis maha, siis ei tule sellest head nahka,» rääkis Diplomaatia peatoimetaja.

Politoloog Tõnis Saarts pidas uue ministri puhul samuti oluliseks tema kompetentsust ning võimekust välispoliitilistest teemadest arusaadavalt rääkida. Tema hinnangul peaks uus välisminister olema võimeline analüüsima rahvusvahelist olukorda, omama visiooni, nägema arenguid ja oskama neid kommenteerida.

Lahkuva välisministri Keit Pentus-Rosimannuse puuduseks oligi tema hinnangul võimetus ennast spetsialistina kuuldavaks teha ja rääkida välispoliitikast nii, et inimesed saaksid sellest aru ja see neile korda läheks.

Reformierakonda kuuluva Ain Seppiku hinnangul on uue välisministri kandidaadi puhul oluline, et ta oleks kompetentne, poliitiliselt kogenud ja saanud valimistel rahvalt mandaadi. Näiteks on tema sõnul väga tugeva mandaadi saanud endine kauaaegne välisminister Urmas Paet, kes riigikogu fraktsioonis ei ole, küll aga kuulub Euroopa Parlamenti.

Oluline on ka sooline tasakaal

Samuti tuleb kandidaadi valikul tema sõnul silmas pidada, et lahkuv välisminister Keit Pentus-Rosimannus on erakonna ministrite hulgas ainus naine. «Kahtlemata on see meie jaoks oluline küsimus, selles ei ole üldse kahtlust,» ütles ta. «Ma usun, et peaminister sellele mõtleb.»

Seppik tõi seejuures esile, et erakonnast on viimasel ajal esile kerkinud palju uusi naispoliitikuid, kui vaadata ainuüksi Reformierakonna riigikogu fraktsiooni.

Politoloog Vello Pettai ütles valitsuse soolisest tasakaalustatusest rääkides, et Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase võimuses on suunata eeskätt oma erakonda, ehkki teisalt vastutab ta oma kabineti tasakaalustatuse eest ka tervikuna.

Ta meenutas, et Rõivase eelmine, mullu kevadel ametisse astunud Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valitsus läks ajalukku naisministrite rohkusega. «Kui nüüd juhtub, et ei valita naiskandidaati, siis läheb pendel teise äärmusesse,» nentis ta.

Samas ütles ta, et ei alarõhutaks kuidagi praegust välispoliitilist olukorda, kus uus välisminister peab suutma kiiresti ja operatiivselt tegutseda.

Mitme reformierakondlase sõnul pole välistatud ka võimalus, et Reformierakond mängib ministrikohad ringi ja toob välisministriks pagulaste teemasse sisse elanud siseministri Hanno Pevkuri.

Reformierakonna juhatus arutab välisministri kandidaadi nimetamist järgmisel reedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles