Neli TTÜ kuratooriumi liiget astuvad tagasi, rektor jäi kinnitamata

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium kogunes täna otsustama, kas kinnitada skandaali saatel uueks rektoriks valitud Jaak Aaviksoo ametisse või kuulutada valimised ikkagi nurjunuks.

Veidi enne kella 13 teatas ülikool, et TTÜ kuratoorium kinnitas päevakorda ainult rektori kohusetäitja määramise, ka selle punkti arutelu katkestati.

Neli kuratooriumi liiget esitas haridus- ja teadusministrile tagasiastumisavalduse. Avalduse on allkirjastanud Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo.

Sandor Liive ütles, et ei anna lisakommentaare, kuna astus tagasi.

Kuratooriumi aseesimees Ardo Kamratov oli pärast koosolekut segaduses. «Ma ei oska öelda, mis edasi saab. Ma võin ainult kommenteerida seisu, kuhu me oleme jõudnud. Mis edasi saab, seda ma ei tea,» rääkis Kamratov.

Ta selgitas, et kuratoorium otsustas rektori kinnitamist mitte arutada, kuna kuratooriumi liikmete vahel ei olnud ühist arusaama. «Seetõttu ei olnud mõtet seda punkti arutada ja see lülitati päevakorrast välja.»

Pall ministrile?

«Siis pandi päevakorda rektori kohusetäitja nimetamine, sest varem või hiljem tuleb kohusetäitja nimetada, kui valitud või kinnitatud rektorit ei ole. 1. septembrist peab ju keegi kohusetäitja olema. Siin läksid arvamused väga erinevas suunas liikuma ja arutelu peatati,» selgitas aseesimees, kes ütles, et seda punkti peaks järgmisel kuratooriumi koosolekul arutama.

«Siis juhtus see, et mingi hulk kuratooriumi liikmeid otsustasid kirjutada lahkumisavalduse või ettepaneku tagasi astumiseks, eeskätt haridusministri poolt nimetatud liikmed.»

Kuidas saab uut koosolekut läbi viia, kui osa liikmeid lahkuvad, seda Kamratov hetkel ei tea. «Kui osa inimesi on kirjutanud avalduse tagasiastumiseks ja neli inimest mingitele järgmistele koosolekutele ei ilmu, kui ka mina peaksin selle kokku kutsuma, siis see ei ole see otsustusvõimeline, sest kvoorumiks on vaja kaheksat inimest. Mulle tundub, et minister peab seda küsimust mõtestama – kas ta nimetab uued liikmed või veenab lahkujaid ümber. Ma ei oska midagi öelda.»

Valimisega seotud segaduse taust

Täna pidi ülikooli kõrgeim juhtorgan ehk kuratoorium Jaak Aaviksoo ametisse kinnitama. Kuratoorium valis ise mai lõpus salajasel hääletusel Aaviksoo rektoriks ning TTÜ nõukogu andis 16. juunil Aaviksoole samuti rohelise tule jättes kuratooriumi otsuse vetostamata.

Akadeemik Aaviksoo sai 41-liikmeliselt TTÜ nõukogult salajasel hääletusel 14 poolthäält, tema rektoriks saamise vastu oli 25 nõukogu liiget. Kaht nõukogu liiget ei olnud kohal ning nad ei saanud hääletada. TTÜ seaduse kohaselt oleks vetoks olnud vaja vähemalt 2/3 nõukogu häältest ehk 28 häält.

Täna tuligi kuratooriumil vaid Aaviksoo ametisse kinnitada, mida ei tehtud.

Loogiliselt võttes on rektori ametisse kinnitamiseks taas vaja kuratooriumi enamuse jah-sõna. Neli liiget – Heiti Hääl, Mart Saarma, Rainer Kattel, Margus Lopp – on tõenäoliselt aga endiselt seisukohal, et nemad Aaviksood ei toeta ning kavatsevad endale kindlaks jääda ka rektori ametisse kinnitamisel. Seda kinnitasid nad ka 11. juunil kuratooriumi teistele liikmetele saadetud kirjas:

«Isegi kui TTÜ nõukogu ei peaks kasutama TTÜ seaduse § 5 lg 3 p 10 sätestatud toimunud kaheldava väärtusega kuratooriumi «otsuse» suhtes vetoõigust, siis ei saa olla vaidlust selles, et rektori ametisse kinnitamiseks on veel vajalik kuratooriumi 2/3 häälteenamusega vastavat otsust. Allakirjutanud, kes moodustavad üle 1/3 kuratooriumi liikmetest, avaldavad, et nad ei saa hääletada sarnaselt «valitud» rektori ametisse kinnitamise poolt.»

11-liikmeline kuratoorium valis rektori 22. mail. Kuratooriumi esimees on Sandor Liive, aseesimees Ardo Kamratov ning liikmed Rainer Kattel, Margus Lopp, Renno Veinthal, Andres Öpik, Mart Saarma, Anneli Heinsoo, Heiti Hääl, Robert Kitt ja Toomas Luman.

Aaviksoo osutus valituks nelja kandidaadi hulgast, lisaks temale pürgisid sellele ametikohale veel akadeemikud Jakob Kübarsepp ja Mart Ustav ning professor Andrus Salupere.

Viimases hääletusvoorus oli kuratooriumi esimehe sõnul lisaks Aaviksoole veel üks kandidaat, ent Aaviksoo poolt hääletas kuratooriumi 11 liikmest kaheksa, mis tagas talle valituks osutumise. Nimelt näeb rektori valimise kord ette, et rektorikandidaat peab valituks osutumiseks saama vähemalt 2/3 kuratooriumi häältest. Kui kandidaat häälteenamust ei saa, loetakse valimised nurjunuks ja kuratoorium nimetab kuni üheks aastaks või uue rektori valimiseni rektori kohusetäitja.

Neli kuratooriumi liiget - Rainer Kattel, Heiti Hääl, Margus Lopp ja Mart Saarma – väidavad aga järjekindlalt, et hääletasid Aaviksoo vastu.

Valimiskomisjon kontrollis hääletustulemused veelkord üle, pettust ei leitud – vastuhääle oli andnud kolm, mitte neli.

Lahenduseks pakuti sõrmejäljetesti, millest kuratooriumi liikmed keeldusid. TTÜ õiguse instituudi direktor Tanel Kerikmäe, sotsiaalteaduskonna dekanaadi konsultant Archil Chochia, õiguse instituudi projekti assistent Sandra Särav ja keemiainstituudi biotehnoloogia õppetooli juhataja Raivo Vilu pöördusid koguni hagiga kohtu poole, kuid seda menetlusse ei võetud.

TTÜ üliõpilasesindus nentis eile, et rektorivalimisega on tekkinud koolis usaldus-, maine- ja juhtimiskriis. Nõutakse uue kuratooriumi valimist.

«Kadunud on usaldus TTÜ vastu. Ülikool ei usalda kuratooriumit, kuratooriumi liikmed ei usalda üksteist. Üleüldiselt puudub usaldus valitava rektori vastu. Tudengitel on tekkinud usaldamatus üliõpilasesinduse vastu, kes on hoidunud konkreetsetest seisukohtade tegemisest. Üliõpilasesindusel on tekkinud usaldamatus kuratooriumi suhtes seoses toimunud valimisprotseduuridega seotud kahtlustega,» kirjutas esindus, kes lisas, et kes iganes saab olema TTÜ tulevane rektor, peab suure osa oma ametiajast kulutama usalduse taastamise ja tekitamise jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles