Järgmise Viljandi folgi teemaks on «Rütm ja pulss»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi folk 2007.
Viljandi folk 2007. Foto: Raigo Pajula

2011. aasta 28.-31. juulil peetava XIX Viljandi pärimusmuusika festivali teema on «Rütm ja pulss», mille kaudu loodavad korraldajad esinejaid ning publikut omavahel senisest veelgi tugevamalt siduda.

Festivali programmipealik Tarmo Noormaa märkis, et peo fookuses on rütmilisus.

«Pole oluline, kuidas rütmid tekivad, kas meloodiapilli, laulu, tantsu või trummiga. Tähtis on rütmid pillidel üles leida ning  nendega kuulajaid ja tantsijaid inspireerida,» selgitas ta.

Noormaa sõnul on Eesti pärimusmuusika olnud enamjaolt meloodiakeskne ja rütmipillid pole siinmail olnud kuigivõrd levinud.

«Seda tähelepanuväärsem on olnud eestlaste oskus luua rütmimustreid laulu ja meloodiapillide abil. See on hoidmist ja  arendamist väärt,» selgitas ta.

Lisaks on Noormaa sõnul festivali korraldajad otsustanud tähelepanu pöörata Eestis viimasel ajal jõudsalt populaarsust kogunud võõramaise päritoluga rütmipillidele, nagu näiteks djembe, cajon ja darbuka.

«Vaatame, kas nendega saab mängida ka meie oma labajalga, kargust, polkat ja valssi nii, et meloodiapillidele omane vajutus säiliks,» lisas ta.

Festivali pealik Ando Kiviberg selgitas, et uut teemat valides otsustas  festivali korraldusmeeskond püsida samal teel, mida peeti silmas läinud  suvel. Kui eelmisel korral ärgitati publikut pärimuslike tantsusammudega sinasõprust sobitama ning pillimehega dialoogi otsides tantsupõrandal  improviseerima, siis järgmisena tähtsustatakse tantsuks mängimise ning laulmise oskust ehk pärimusmuusika loomulikku olemust.

Alates 12. oktoobrist on festivali esinejate leidmiseks avatud demovoor ning tunnuskujunduse konkurss, mille kohta saab infot festivali kodulehelt. Soodushinnaga festivali passid tulevad müügile detsembri algul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles