Eesti Pank teeb krooni kadumisest dokumentaalfilmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroonid
Eesti kroonid Foto: Toomas Huik

Eesti Pank kavatseb krooni mäletamiseks teha dokumentaalfilmi üleminekust eurole ja välja anda kinkeraamatu, lisaks saab rahatähtede suurkujudega tutvuda Eesti Panga muuseumis.

Eesti Panga pressiesindaja Viljar Rääski sõnul kavatsetakse krooni üleminek eurole jäädvustada dokumentaalfilmiga ja juba on käimas üleminekuga seotud tähtsamate sündmuste salvestamine. Näiteks on filmilindile võetud või plaanitakse võtta Soome rahapajas esimeste euromüntide vermimine, sularahakäitlejate koolitus, aastavahetus ja paralleelkäive.

Kokku on kavas filmida umbes 15 üritust ja järgmisel aastal minnakse edasi dokumentaalfilmi valmistamisega ehk filmi kunstilise lahenduse kontseptsiooniga. Siis selgub filmi tegija, fookus ja vajalikud lisavõtted.

Filmi koostamine on plaanitud järgmisse aastasse, sest sel ja osalt ka järgmisel aastal toimuv eurole ülemineku teavituskampaania on äärmiselt mahukas tööülesanne.

Samuti plaanitakse koostada kinkeraamat, mis on seotud üleminekuga eurole, kuigi sellest plaanist on Rääski sõnul rääkida liiga vara ja selgem kava selgub järgmisel aastal.

Politoloog Agu Uudelepa ettepanekusse kujundada Tallinna südalinnas olevast Tammsaare pargist Eesti krooni park, kus leiaksid koha kõik meie rahatähtedel olevad suurkujud, suhtub Eesti Pank positiivselt, kuigi nende hinnangul mõjutaks selline park Eesti kultuuriruumi suurkujude meelespidamist ja teisalt mõjutab oluliselt avalikku linnaruumi.

«Seetõttu väärib ettepanek arutelu oma ala asjatundjate hulgas,» edastas Rääsk panga hinnangu.

Keskpank on Eesti krooni pangatähtedel kujutatud suurkujudest juba teinud vahakujud, mis on avalikkusele vaatamiseks välja pandud Eesti Panga muuseumisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles