Kõik Tšiili kaevurid on päästetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasena väljunud Tšiili kaevur Luis Urzua (vasakul) tervitab president Sebastian Pinerat.
Viimasena väljunud Tšiili kaevur Luis Urzua (vasakul) tervitab president Sebastian Pinerat. Foto: SCANPIX

Eesti aja järgi täna varahommikul sai Tšiilis lõpu ajalooline päästeoperatsioon toomaks välja 69 päeva maa all lõksus olnud 33 kaevurit.

Kõik 33 kaevurit on toimetatud haiglasse, kuigi vaid kolmel on pisut tõsisemad tervisehädad. Tervishoiuminister Jaime Manalich sõnas, et terveimad mehed võivad koju saada juba täna.

Eufooriliste juubelduste saatel väljus San José kaevandusest viimasena kell 3.55 Eesti aja järgi kaevurite vahetusülem, 54-aastane Luis Urzua.

Tšiili president Sebastian Piñera sõnul oli Urzua nagu laevakapten, kes viimasena lahkub. Mõlemad mehed, nii tänulik kaevur kui laialt naeratav president laulsid koos Tšiili hümni, millele sekundeerisid tšiillased üle maa, juhatades sisse suured pidustused kriisi õnneliku lõpu puhul.

Kõikjal Tšiilis, nii kaevanduse juures kui pealinnas Santiagos valati õnnepisaraid, linnades üürgasid autosignaalid, puhuti vuvuzela'sid, vahendas AFP.

Päästeoperatsiooni jälgis hinnanguliselt miljard inimest üle maailma. Operatsioon lõppes ametlikult kell 0.35 (Eesti aja järgi kell 6.35), kui eile kaevandusse saadetud kuus päästetöötajat üles oli tõmmatud.

Copiapó haigla teatel on raviasutuses viibivad 16 kaevurit üldiselt terved, ehkki teisena väljunud Mario Sepulveda ja veel üks kaevur kannatavad silikoosi, kaevurite seas levinud, kuid ravimatu haiguse all, mis muudab kopsu sattunud tolmu tõttu hingamise raskeks. Samuti saab üks kaevur tervishoiuministri sõnul «intensiivset antibiootikumikuuri» raskekujulise kopsupõletiku vastu.

Kaht kaevurit ootab haiglas operatsioon «väga tõsiste» hambapõletike pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles