Aktsiisi osa gaasi hinnas tõuseb neli korda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru paigaldamine.
Gaasitoru paigaldamine. Foto: Margus Ansu

Kui praegu moodustab aktsiis gaasi lõpphinnas tarbijale 2,6 protsenti, siis tulenevalt eile valitsuses kokku lepitust tõsta maagaasi aktsiisimäära, oleks järgmise aasta teisest poolest aktsiisi osakaal 10-11 protsenti.


Alates 1. oktoobrist kehtib kodutarbijatele konkurentsiametiga kooskõlastatult gaasi hind käibemaksuta 5,953 kr/m³, millest aktsiis moodustab 0,157 kr/m³. Uus aktsiis tuleb 0,655 kr/m³, mis tõstab gaasi hinna käibemaksuta 6, 451 peale. Tõus on märkimisväärne.

«Kui 2007. aastal aktsiisiseadust muutes toodi põhjuseks Eesti üleminek Euroopa ühisrahale eurole, siis täna väidetakse, et eesmärgiks on vähendada Eesti sõltuvust Vene gaasist,» sõnas Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov.

Ta selgitas, et kui Eesti Gaasi kliendid kasutaksid 2009. aastal gaasi samapalju kui 2007. ja 2008. aastal, siis saaks riik tänaste maksude juures ligi miljard krooni. Kui gaas ära jätta, tekib vajadus see auk riigieelarves täita uute maksudega. Lisaks on vaja mõelda, mis saab neist, kes tänaseks gaasiseadmetesse investeerinud.

Eesti Gaasil on Gazpromiga ostu-müügi leping, kus sees kindel hinnavalem, mille alusel kujuneb iga kuu uus hind. Siiani on see tõusnud, kuid vähehaaval. Vaid kodutarbijail on hinnatõusud harvemad ja järsemad.

Gaasi hind sõltub viimase kuue kuu kütteõli hinnast, mis omakorda seotud gaasi hinnaga maailmaturul. Hetkel on naftahind languses ja kui see trend jätkub, võib uuel aastal oodata ka gaasi hinna mõningast langust.

«Ega aktsiisi lisamine praeguse olukorras kuigi mõistlik samm ole. Ettevõtetel tõusevad tootmiskulud ja mõni neist peab ehk seetõttu uksed hoopis kinni panema. Inimesed küttest ja toidust loobuda ei saa ning peavad ära jätma näiteks vaba aja harrastused või kultuuriüritused. Seda spiraali pole võimalik enam peatada,» lausus Kotov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles