Küsitlus: Al-Qaeda osa WTC-rünnakus usub alla poole vastanutest

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11. septembri 2001 terrorirünnak New Yorgi WTC kaksiktornidele
11. septembri 2001 terrorirünnak New Yorgi WTC kaksiktornidele Foto: SCANPIX

Vähem kui pool rahvusvahelises küsitluses osalenutest usub, et 11. septembri 2001 rünnakute taga oli terroriorganisatsioon Al-Qaeda.


Uuringufirma World Public Opinion (WPO) küsitluses vastanutest 46 protsenti on veendunud, et New Yorgi kaksiktornide rünnaku korraldas Al-Qaeda, vahendas

Voice of America

(VOA). 15 protsenti usub, et aktsiooniga oli seotud USA.

Sel suvel toimunud küsitlus hõlmas 16 000 inimest kokku 17 riigis. Selle veamarginaal oli 3-4 protsendipunkti.

Inimestelt küsiti, kes on nende arvates Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kaksiktornide rünnaku taga. Valikvastustena pakuti välja Al-Qaeda, Ameerika Ühendriigid, Israel või veel keegi.

USA rolli usuti enim Türgis (42 protsenti), Mehhikos (30 protsenti) ja Palestiina aladel (27 protsenti vastanutest).

Ka Euroopas on inimesi, kes on kindlad Ühendriikide osalemises. Näiteks Saksamaal usub 23 protsenti küsitletutest, et USA korraldas ise rünnakud. Itaalias oli sel seisukohal 15 protsenti vastanutest.

Suurbritannias 26 protsenti tunnistas, et ei tea kaksiktornide ründajaid. Prantsusmaal oli sellisel seisukohal 23 ja Itaalias 21 protsenti vastanutest.

WPO ei toonud välja vastanute sugu, vanust ega etnilist tausta. Uuringufirma juhi Stephen Kulli sõnul olid valdavalt moslemid need, kes väljendasid veendumust USA rolli üle.

Kull peab küsitluse tulemusi üllatavaks. Tema sõnul kajastab see üldist umbusku Ühendriikide viimaste aastate maailmapoliitika suhtes.

Kull rääkis VOA võrguväljaandele, et osa inimesi oletab, et Ühendriigid hankisid kaksiktornide ründamisega omale põhjuse tungida Iraaki.

Osa moslemeid ei suuda Kulli sõnul uskuda Al-Qaeda süüd, kuna rünnakuid peetakse moraalselt valeks.

WPO juhi sõnul ei saa tulemusi põhjendada vastajate erineva haridustasemega. Kõhklejaid oli nii haritud inimeste kui ilma koolihariduseta inimeste hulgas.

Mõnes mõttes võisid tulemusi mõjutada maailmas levivad vandenõuteooriad.

11. septembril 2001 toimunud rünnakutes hukkus ligikaudu 3000 inimest, kui terroristide kaaperdatud reisilennukid kihutasid otse WTC kaksiktornidesse New Yorgis ja Pentagoni hoonesse Arlingtonis Virginia osariigis.

Üks kaaperdatud lennukitest kukkus alla Pennsylvanias, kuna reisijad avaldasid terroristidele vastupanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles