Ansip: vähendagem gaasi eelistamist

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansipi sõnul annab gaasi teiste kütustega võrreldes olematu aktsiis vale sõnumi, nagu peaks gaasi eelistama teistele kütustele.

«Poliitiliselt ei ole õige anda tarbijatele suunist, et gaasi tarbimine on eelistatud kõigi teiste kütteliikide ees,» rääkis Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Valitsusjuhi sõnul on ekslik eelistada soojusenergiaühikut, mis on tekkinud gaasi tarbides, ühikule, mis on saadud mõnest teisest vedelast või tahkest kütusest. «Praegune poliitika soosib sõltuvuse suurenemist gaasist.»

Ta meenutas, et gaasi tarnib Eestisse aga vaid Venemaa. «Mitmekesisust selles valdkonnas ei ole.»

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei tasu kaugkütte kasutajatel gaasi aktsiisitõusu peljata, sest neile jääb see vaid ühe protsendi piiresse.

Ansip meenutas, et kaugküttes kasutatakse lisaks gaasile teisi kütuseid, mistõttu jääb gaasiaktsiisi tõus tavakasutajale pea märkamatuks.

Eestis on gaasiaktsiis euroliidu miinimummäära (10 euro) suurune, kuid näiteks Taanis on gaasiaktsiis meie omast 20 korda kõrgem, tõi Ansip näite.

Alates 1. oktoobrist kehtib kodutarbijatele konkurentsiametiga kooskõlastatult gaasi hind käibemaksuta 5,953 kr/m³, millest aktsiis moodustab 0,157 kr/m³.

Valitsuskabinetis kokku lepitud uus aktsiis tuleb 0,655 kr/m³, mis tõstab gaasi hinna käibemaksuta 6,451 peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles