Merkel: Saksamaa ühiskond on läbi kukkunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liidukantsler Angela Merkel
Liidukantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksamaa kantsler Angela Merkel tunnistas, et Saksamaa multikultuurne ühiskond on täiesti läbi kukkunud.

Viimasel ajal on Saksamaal eriti teravaks muutunud immigrantidevastane meelestatus paljude poliitikute hulgas, vahendab BBC.

Lisaks näitavad hiljutised uuringud, et üle 30 protsendi sakslastest arvab, et välismaalased on Saksamaa üle võimust võtnud. Friedrich Eberti sihtasutuse seminaril tuli selgelt esile, et kolmandik sakslasi usub, et 16 miljonit immigranti või migratsioonitaustaga inimest on Saksamaale tulnud sotsiaalsete hüvede tõttu.

«60ndate alguses kutsus meie riik võõrtöölised Saksamaale ja nüüd nad elavad meie riigis. Me petsime ennast, kui ütlesime, et nad ei jää, ükskord nad lahkuvad siit. Kuid see pole reaalsus,» sõnas Merkel kohtumisel CDU poliitikutega Potsdamis.

Samas tõdes Merkel, et immigrandid pole asjata pidama jäänud – Saksamaa vajab nende tööjõudu. Kuid samal ajal peavad immigrandid omakorda panustama ja lõimuma ühiskonda.

«Muidugi meie lähenemine, ehitada multikultuurne ühiskond ja elada külg külje kõrval ja üksteise seltskonda nautida, on läbi kukkunud, täiesti läbikukkunud,» tõdes Merkel. «Immigrandid peavad õppima rääkima saksa keelt.»

Merkel lisas seejärel pehmemal toonil: «Me ei tohi olla riik, mis jätab välismaailmale mulje, et need, kes ei räägi kohe saksa keelt või keda ei kasvatata saksa keeles, pole siin teretulnud. See kahjustaks meie riiki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles