Euroopa inimõiguste kohus ei andnud pronksiööl kinnipeetutele õigust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronksrahutused Viru tänaval.
Pronksrahutused Viru tänaval. Foto: Toomas Huik

Euroopa inimõiguste kohus ei andnud õigust seitsmele Eesti elanikule, kes peeti politsei poolt kinni 2007. aasta 27. ja 28. aprillil ning kes väitsid, et neilt võeti vabadus ebaseaduslikult ja kaebasid, et nende suhtes kasutati vägivalda.

Inimõiguste kohtusse kaebajateks olid kolm Eesti kodanikku, kaks Vene kodanikku ja kaks kodakondsuseta isikut. Kõik kaebajad elavad Tallinnas, välja arvatud üks, kes elab Kiviõlis. Kaebajad on etniliselt päritolult venelased.

Kaebajad kaebasid, et neid väärkoheldi nende kinnipidamise ja kinnihoidmise ajal. Nad väitsid samuti, et ametiasutused ei uurinud ühtegi nende kaebust tõhusalt.

Kaebajad kaebasid veel, et neilt vabaduse võtmine oli ebaseaduslik ja omavoliline. Ametiasutustel puudus nende hinnangul mõistlik alus, et kahtlustada kaebajaid süüteo toimepanemises. Kaebajad väitsid, et neid ei teavitatud viivitamata nende vahistamise põhjustest või nende vastu esitatud süüdistustest.

Lõpuks väitsid kaebajad, et kohtlemine, mille subjektideks nad olid, tähendas nende päritolu või eeldatava päritolu alusel kui vene rahvusest või vene keelt kõnelevate isikute diskrimineerimist.

Inimõiguste kohus otsustas tänavu 14. septembril ühehäälselt lükata nelja kaebaja kaebused väärkohtlemise kohta ja kaebajate kaebused vabaduse võtmise kohta ning samuti kaebused, mis seonduvad õigusega nõuda hüvitist väidetavalt ebaseadusliku kinnipidamise eest kohta, läbivaatamise edasi ja tunnistas kaebuse ülejäänud osas vastuvõetamatuks.

Edasi lükatud kaebuste osas leidis kohus, et tal ei ole käesoleva kohtuasja toimiku põhjal võimalik teha otsust kaebuste vastuvõetavuse kohta ning seega tuleb kohtureeglite kohaselt edastada kaebused selles osas vastustajariigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles