Taavi Rõivas: Seto maa ja rahvas kestavad igavesti

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome-ugri pealinnas, Obinitsas tähistas täna Seto kuningriigi päeva ka peaminister Taavi Rõivas, kelle sõnul on elu Setomaal kümne aastaga väga palju edasi läinud ning kes usub, et sealne kultuur, keel ja kombed jäävad igavesti püsima. 

Peaministri juured on laiali mitmel pool üle Eesti, kuid põhiline osa neist on ikka pealinnas. «Suur osa minu juurtest on Tallinnas, täpsemalt öeldes Nõmmel,» rääkis vähemalt viiendat põlve Nõmmelt pärit peaminister, kellel on sugulasi ka Saadjärvel ja Kanepis, kust on pärit ka Rõivase perekonnanimi. «Kanepi on üks esimesi kui mitte päris esimene koht, kus hakati perekonnanimesid panema,» ütles ta.

Setodega seob Rõivast sõprus seto rahva vastu. «Aastal 2005, kui töötasin toonase peaminister Andrus Ansipi nõunikuna, määras ta mind Setomaa asjatundjate komisjoni. Loodi Seto valdade liit, olid kultuuri, teede ehitamise ja ettevõtluse programm. Väikesed, aga olulised asjad, et siinset élu edendada,» rääkis Rõivas, kes tunneb heameelt, et kümne aastaga on elu Setomaal väga palju edasi läinud.

«Siinne käsitöö on paremal järjel kui kunagi varem, seda kultuuri on hoitud, Obinitsast on saanud soome-ugri kultuuripealinn. Kõik toimib,» tõdes Rõivas, soovides jõudu ja edu ka täna valitud sootskale ja kõikidele setodele selle kandi elu edendamisel. 

Rõivase sõnul paelub teda seto kultuuri juures see, et üks väike rahvakild suudab oma esivanemate pärandit sellisel viisil edasi kanda. «Rahvariided, muusika ja need lood, mis on ka teatritükkideks vormitud ja mida oleme ikka suviti jõudumööda vaatamas käinud. Siinsamas oli ju aastaid tagasi Taarka etendus, Värskas oli neli suve tagasi Peko, neid etendusi on veelgi plaanis ja mul on nende üle hea meel,» rääkis ta.

«Kindlasti on igal Seto kuningriigi päeval üks olulisemaid hetki ülemsootska valimine,» rääkis Rõivas, kes on ka ise ülemsootska valijate sabas seisnud. «Kui viisa on soetatud, saavad ka külalised valimistest osa võtta,» ütles Rõivas, kes täna jäi siiski erapooletuks. «Naaberriigi peaministrina ei ole kohane valimistesse sekkuda, aga ma usun, et ka järgmine sootska saab olema see õige inimene, kes seto asja edasi ajab.» 

Rõivase sõnul pole Seto kuningriigi päevalt võimalik nii koju minna, ilma et midagi kaasa ei soetaks. «Kindlasti soovime maitsta kohalikke toite, see käib alati asja juurde. Seto kuningriik on ka see koht, kus on alati parimad meistrid, käsitöö-, õlle-, hansa- ja toidumeistrid on siin oma kunsti näitamas.»

Rõivase sõnul maitseb iga asi kõige paremini seal, kus ta on tehtud ning sama lugu on ka tuntuima seto toidu ehk sõiraga. «Setomaal söön sõira väga hea meelega, ka kodus oleme söönud ja oleme tänulikud, kui teinekord on sõira kaasa kingitud,» rääkis Rõivas, kelle sõnul on kõige õigem sõir ikka see, mis Setomaalt koha pealt ostetud. «Kui tead, kelle käest ostad ja kelle tehtud see on, siis maitseb küll hästi.»

Peaministri sõnul tuleb leppida sellega, et teisel pool Eesti piiri on viimased eestlased välja suremas. «Riigipiir on paigas, seda me nihutama ei hakka ja sellest saavad aru nii eestimaalased, sealhulgas setod kui ka teisel pool Eesti piiri elavad inimesed. Eks meie kõigi huvides on see, et piir oleks paigas ja et see oleks hästi kaitstud,» ütles ta, uskudes, et seto kultuur, keel ja kombed jäävad kõigest hoolimata igavesti kestma. 

«See, millise kirega Seto asja aetakse ja kui palju on siin külas ka setode sõpru, näitab, et suur tulevik on ees ja seto maa ja rahvas kestab igavesti,» sõnas Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles