Politsei Ojulandi pagulasvaenulikes väljaütlemistes rikkumist ei näe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Politsei ja prokuratuur ei näe Euroopa Parlamendi endise saadiku ning endise välisministri Kristiina Ojulandi pagulasvaenulikes väljaütlemistes rikkumist.

Riigiprokuratuuri kinnitusel puuduvad Ojulandi tegevuse osas alused kriminaalmenetluse alustamiseks karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitlevad vaenu õhutamist, millega on kaasnenud raske tagajärg või isiku poolt, kes on ka varem sellise süüteo sooritanud.

Mis aga puutub tegevusse, millega on avalikult kutsutud üles vihkamisele, vägivallale või diskrimineerimisele seoses rahvuse, rassi, nahavärvi, keele, usutunnistuse või päritoluga, peab väärteomenetlejana andma vastuse  politsei, kinnitas riigiprokuratuur BNS-ile.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härson märkis, et vaenu õhutamise süüteokoosseisus menetluse alustamine ja inimese vastutusele võtmine on võimalik juhul, kui avaliku kutsega vihkamisele, vägivallale või diskrimineerimisele on põhjustatud oht isiku elule, tervisele või varale.

«Seega peaks teo toime panijal olema reaalne soov vägivallateo toimepanemiseks või üleskutsest mõjutatud isikul tekkima soov sellist tegu toime panna. Kirjeldatud tegevusest ei nähtu väärteo tunnuseid,» ütles Härson BNS-ile.

Kui keegi Ojulandi koostatavasse niinimetatud musta nimekirja kantutest leiab ning sellega on teotatud tema au või teda solvatud või laimatud, siis on võimalik oma õiguste kaitseks pöörduda kohtusse, lisas Härson.

Rahva Ühtsuse Erakonna liider Kristiina Ojuland kutsub sotsiaalmeedias koostama nimekirja inimestest, kes avalikult pooldavad valitsuse praegust pagulaspoliitikat.

«Hakkame koos kaardistama nimeliselt inimesi, kes on juba alustanud Eestimaa mahamüümist moslemitele ja neegritele. Minu andmetel on pagulaste vastuvõtmiseks teinud MTÜ-d  suurettevõtja Koit Uus - Haapsalu mees, ning võrukas ja endine Lääne maavanem Innar Mäesalu,» kirjutas Ojuland oma Facebooki lehel ja kutsub inimesi lisama nimekirja isikuid «Eestimaa mahamüüjatest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles