Pärn on nüüd nähtav igast kandist

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga ja Priit Pärna «Tuukrid vihmas» on üks neist, mis on põiganud korraks koju.
Olga ja Priit Pärna «Tuukrid vihmas» on üks neist, mis on põiganud korraks koju. Foto: Kaader filmist

Võttis aega mis ta võttis, aga üks piinlik võlg peaks nüüd olema likvideeritud – kõik Priit Pärna filmid aastaist 1977–1987, üks tuntum kui teine, on värskelt DVD-plaadile pandud. Enam ei tohiks keegi uriseda, et siinse animatsiooni kaanepoisi looming pole kättesaadav.


Restaureeritud on kuue linateose – «Kas maakera on ümmargune?», «... ja teeb trikke», «Harjutusi iseseisvaks eluks», «Kolmnurk», «Aeg maha» ja «Eine murul» – pilt ja heli, põhimõtte järgi seda mitte perfektseks teha, vaid taastada selliseks, nagu valmimise järel oli, koos kõigi ajastu märkidega. Sellisele lähenemisele on heakskiidu andnud ka Pärn ise.

Kaasas on korralik buklett, mille tekstid (autor Agne Nelk) järgivad küll Pärna loomingule iseloomulikku mängulisust, kuid ei kaota ennast selle sisse ära – ei unustata ajastulist konteksti ja märksõnu filmide (paremaks) mõistmiseks. Kiita tuleb ka subtiitrite valikut – esindatud on koguni seitse keelt, maakeelest hispaania ja prantsuseni.

Paraku pole masuaja pitserit kandval plaadil lisamaterjale ja ka DVD enda vormistus jääb pigem odavaks, küündimata «Kevade» või Elbert Tuganovi ja Heino Parsi loomingule pühendatud «Aja meistriteni», mis on välja tulnud programmi «Eesti film 100» märgi alt.

Sellele vaatamata on põhjust heameelt tunda – kõige olulisem on ju lõpuks film ise ja see, et Pärna looming on nüüd tervikuna, v.a kõige viimane teos «Tuukrid vihmas», kättesaadav vähemasti DVD-l. Mis tost, et DVDndus ise kuulub juba eilsesse päeva.

2012. aastal tähistab eesti film 100. sünnipäeva. Selleks ajaks oleks kohustuslik, suisa auasi, likvideerida ka ülejäänud võlad – vähemasti «Nipernaadit» ja «Ideaalmaastikku» puudutavalt, mis ootavad restaureerituna juba mitu aastat, et nendega midagi ette võetaks.

Uus DVD
«Priit Pärn. Varased teosed»

Tallinnfilm
2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles