Uuest aastast peab mopeedil olema liikluskindlustus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

1. jaanuarist tuleb mopeed registreerida maanteeameti liiklusregistri büroos ning seejärel sõlmida liikluskindlustuse leping.

Enne järgmise aasta algust kasutusele võetud mopeedide registreerimisel kehtib üleminekuaeg kuni 1. jaanuarini 2012, teatas Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF).

Kindlustuslepingu sõlmimisel eraldi üleminekuaega ei ole - kui mopeed on registreeritud, tuleb kohe ka kindlustusleping sõlmida. Igal registreeritud mopeedil peab olema kehtiv liikluskindlustuse leping vaatamata sellele, kas mopeedi liikluses kasutatakse või mitte.

Mopeediga liiklemiseks on vaja soetada ka kindlustuspoliis ja tasuda kindlustusmakse. Näiteks talvel, kui mopeediga ei sõideta, piisabki vaid lepingu olemasolust.

LKFi teenindusjuht Lauri Potsepp soovitas vaatamata aastasele üleminekuperioodile mopeedid järgmise aasta alguses kohe registreerida ning ka kindlustus vormistada. "Kui registreerimata mopeediga, mille suhtes kehtib üleminekuklausel, põhjustatakse järgmisel aastal liiklusõnnetus, siis tuleb teisele isikule tekitatud kahju hüvitada mopeedijuhil endal," selgitas ta.

Tema sõnul tuleb silmas tuleb ka seda, et alates 2012. aastast ei saa dokumentideta mopeede registreerida ning seega ei tohi nendega üle-järgmisel aastal enam üldse sõita.

Liikluskindlustus kaitseb kohustusliku vastutuskindlustusena kannatanuid ja mopeedijuhte samas ulatuses kui teisi sõidukijuhte.

LKF hüvitab liikluskahju, kui see põhjustati mopeediga, mille suhtes oli seadust eirates jäetud liikluskindlustusleping sõlmimata.

Enne 2011. aastat kasutusele võetud, kuid registreerimata mopeediga tekitatud kahju järgmisel aastal seaduse kohaselt ei hüvitata. Seevastu 2011. aastal kasutusele võetud ja ilma kindlustuslepinguta mopeediga põhjustatud kahju hüvitatakse. Kui kahju hüvitab LKF, siis esitab LKF tagasinõude kahju põhjustajale.

LKFi teenindusjuhi kinnitusel ei kaitse mopeedi suhtes sõlmitud liikluskindlustus alati kahju põhjustajat. "Kindlustusandja hüvitab küll kannatanule tekitatud kahju, kuid võib teatud juhtudel esitada tagasinõude kahju põhjustajale," selgitas ta.

"Seaduse kohaselt võib tagasinõude esitada, kui mopeedil puudus kehtiv liikluskindlustus, mopeedijuht oli alkoholi- või narkojoobes, juhil puudus mopeedijuhtimise õigus, juht lahkus liiklusõnnetuse toimumiskohalt või liiklusõnnetusest ei teatatud ettenähtud aja jooksul kindlustusseltsile. Rõhutan siinkohal, et kahjusummad võivad ennekõike isikukahjude puhul ulatuda mitme miljoni kroonini."

Kuna mopeedijuhid on sageli alaealised, tuleb vanematel tema sõnul teha selgitustööd ja
jälgida, et juhtimisõiguseta laps ei juhiks mopeedi. Samuti tuleb lastele selgitada käitumist liiklusõnnetuse korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles