Inimõiguste Kohus trahvis geivaenulikku Venemaad

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sai geivaenulikkuse eest trahvi.
Venemaa sai geivaenulikkuse eest trahvi. Foto: SCANPIX

Euroopa Inimõiguste Kohus määras Venemaale Moskvas geiparaadide keelamise eest trahvi.

Riigi geikogukonna jaoks kujutab otsus endast olulist võitu, vahendab BBC News.

Geiparaadide küsimuse tõstatas Vene homoaktivist Nikolai Aleksejev, kes korduvalt Moskvas paraadi korraldada soovis ja võimudelt eitava vastuse sai. Keeldumist põhjendati linnaelanike arvatava vägivaldse reaktsiooniga.

Euroopa Inimõiguste Kohus leidis aga, et Vene riik on Aleksejevit tema seksuaalse orientatsiooni tõttu diskrimineerinud ning määras riigile ligi 30 000 euro suuruse trahvi.

Aleksejev ütles otsust kommenteerides, et see on löögiks Vene homofoobidele ning tähendab, et edaspidi peavad võimud rahumeelsete geiaktivistide turvalisuse tagama ning lubama homodel meeleavaldusi korraldada. Ta lisas, et järgmine Moskva geiparaad kavatsetakse korraldada 2011. aasta mais.

Aktivistide väitel on Vene võimud viimastel aastatel ära öelnud sadadele geiparaade korraldada soovinutele ning loata meeleavalduste korraldajaid on rünnanud usklikud, paremäärmuslased ja politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles