Palgamõrva lavastamises kahtlustatav ärimees: esitatud faktid on valed

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamm
Toomas Tamm Foto: Põhjarannik

Suurärimees Toomas Tamm, keda riigiprokuratuur kahtlustab palgamõrva lavastamises, teatas, et ajakirjandusse on esitatud suur hulk valefakte ja sellest tulenevalt tehtud ka valejäreldusi

«Möödunud nädalal Eestis avalikuks saanud «põnevusloo» algus ulatub mitmete aastate taha. Kes protsessi pikemalt jälginud teab, et Kiviõli Keemiatööstus ei ole saanud riigilt mingisuguseid kingitusi, küll aga on saanud omaaegsete otsuste ja otsustamatuse tõttu palju kahju,» kirjutab Tamm.

«Täna on ettevõte santaaži ja surve õhkkonnas sunnitud võitlema nii oma eksistentsi kui töökohtade eest. Minu käest – nii otse kui juriidiliste nõustajate kaudu – on aastaid küsitud sadu miljoneid kroone maade eest, mille tegelik väärtus on küsitust kordades väiksem,» sõnas Tamm.

«On selgunud et oponentidel ei ole olnud probleem leida Eestist kinnisvarafirma, kes hindab Kiviõli eeslinnas asuva maatüki väärtuse 780 miljonile kroonile või lugupeetud juriidiline nõustaja, kes Teile silma vaadates küsib ligi 400 miljonit krooni mure lahendamiseks,» märkis Tamme.

Tamme sõnul on Kiviõli Keemiatööstuse saatuses palju inimlikku ja ühte suurt Eesti ettevõtet puudutavat traagikat. «Selles loos on palju Ida-Virumaa ja minu oponentide eripärast tulenevaid käitumismudeleid, s. h. võltsimisi, ähvardusi ja otseseid väljapressimisi. See kõik on teada ka nendele ametkondadele, kelle ülesanne on tuua tõde päevavalgele ja anda süüdlased kohtu alla,» sõnas Tamm.

«Kahjuks on praeguseks hetkeks nutikad endised (või praegused?) kurjategijad ja nende poolt manipuleeritavad kaasosalised suutnud tekitada meedias fooni, kus kõiges on süüdlane Toomas Tamm,» ütles Tamm.

«Jätan kommenteerimata asjaolu, et minu oponendid on valinud «enda tõe» kehtestamiseks esinemise meedias. Meenutan heatahtlikult meediaväljaannetele ja lugejatele, et kriminaalmenetluses juhib kohtueelselt menetlust prokuratuur ning lõppastmes mõistab Eesti Vabariigis õigust kohus, mitte keegi teine, sealhulgas oma tunnistusi vahendeid valimata muutev ja müüv isik – et mitte öelda väljapressija. Ajakirjandusse paisatud kampaania osana on esitatud suur hulk valefakte ja sellest tulenevalt tehtud ka valejäreldusi,» rõhutas Tamm.

«Ühe sellise käesolevaga klaarin, teistega tegelevad asjaomased organid. Erinevalt väidetust ei ole ma Šveitsi kodanik, kuigi tervise huvides olen viibinud selles riigis olulise osa viimastest aastatest. See fakt ei tee mind veel kurjategijaks ega inimeseks, kes soovib uurimisest kõrvale hoida,» ütles Tamm.

Tamm märkis, et on teadlik, et Eestis soovitakse talle esitada kahtlustus kuriteos. «Lähiajal saan tutvuda kahtlustuse sisuga. Ülejäänus järgin oma advokaadi tungivat soovitust mitte anda asjasse puutuvaid ütlusi ega esitada tõendeid ajakirjanduse vahendusel.»

Riigiprokuuratuuri kahtlustuse kohaselt üritasid ärimees Oleg Ljadov, kuritegelikus ilmas tuntud Imre Arakas ja veel üks mees lavastada suurärimehe Toomas Tamme osalusel tema enda palgamõrva tellimises süüdi ärimees X.

Vandenõu põhjuseks on kahe Ida-Virumaa suurärimehe Tamme ja X'i 2008. aastal lahvatanud äritüli, kuna esimesele kuulub Kiviõli Keemiatööstus ning teisele üle 330 hektari maad, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada.

Väidetavalt oleks äritüli lahenenud X'i süüdi lavastamisega Tamme palgamõrva tellimises, mis oleks X'i arvatavalt pikaks ajaks vangi viinud.

Kahtlustuse kohaselt tegi Enriko Ljadovi, Arakase ja Tamme mahitusel politseile väljamõeldud ausa ülestunnistuse, et X palkas ta raha eest Tamme tapma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles