Reformierakond eitab Tallinna Sadamalt rahasüstide saamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Jaanus Lensment

Nii Reformierakonna kui ka Keskerakonna esindajad kinnitasid Postimehele, et neile teadaolevalt ei ole nende erakond osalenud skeemis, mille kaudu sai vähemalt kaks võimuerakonda väidetavalt Tallinna Sadamalt sularahasüste.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk sõnas, et erakonna kõik tulud ja kulud on aruannetes kirjas ning Tallinna Sadamaga seotud sularaha temale teadaolevalt erakond saanud ei ole.

Endine rahandusminister, tänane haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi avaldas lootust, et avaldataks väidetavat skeemi puudutavad konkreetsed faktid, et erakonnad ja riik üldiselt edasi määritud ei saaks.

«Eesti riigil ega rahval ei ole vaja valemuljet, nagu oleks siinne poliitika ostetud ja räpane. Arvan teadvat, et Reformierakond ei ole sellises skeemis osalenud,» märkis Ligi.

««Vähemalt viisteist aastat» on samas ajavahemik, mis hõlmab hoopis teisi otsustajaid, lõdvemaid seadusi ja rahastuskultuuri erakondade jaoks, mu teadmine käib mulle nähtava mineviku, kümmekonna aasta kohta. Mu isiklik mulje on ka see, et keeldunud ei ole sellistest skeemidest mõni suuremates rahalistes raskustes erakond,» arvas Ligi.

Selleks, et teada saada, kas need muljed ka tõele vastavad, avaldaski Ligi lootust, et konkreetsed asjaolud peagi selguvad.

Simson: võtmeisikuks on Reformierakonna liige

«Mulle teadaolevalt ei ole Keskerakond saanud Tallinna Sadamast pärinevat raha,» ütles Keskerakonna aseesimees Kadri Simson, kes viitas Reformierakonna tegevusele.

«Fakt on see, et Reformierakonnal on viimastel aastatel olnud kirglik soov omada Tallinna Sadama nõukogus kontrolli ning üks võtmeisikuid on Reformierakonna liige. See on juhtlõng, mida tuleb põhjalikumalt harutada,» kommenteeris ta põgusalt.

Postimees kirjutas täna, kuidas nn toetamiste süsteem, mis loodi juba rohkem kui 15 aastat tagasi Tallinna Sadama eelmise juhtkonna eestvedamisel ning mis väidetavalt jätkus veel ka Ain Kaljuranna ja Allan Kiili juhtimise ajal ehk lähiminevikus, oli lihtne.

Regulaarsed n-ö kilekotis sularahamaksed erakondadele ulatusid eurodes mõnedesse tuhandetesse ning need jõudsid lõpuks erakondade peasekretäride kasutusse. Viimased otsustasid, mida saadud rahaga teha: kas võõrustada külalisi, osta erakonna kontorisse kohvi vms. Väidetavalt on ettevõte sel viisil toetanud vähemalt kahte selle juhtimisega seotud võimuerakonda.

Eelmisel nädalal pidasid kaitsepolitseiameti töötajad altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni AS Tallinna Sadam juhatuse toonase esimehe Ain Kaljuranna ja toonase juhatuse liikme Allan Kiili. Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises pikema aasta jooksul

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles