Pärnu linn süüdistab kirikut tamme mürgitamises

Tiina Rekand
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus sai tüliõunaks kiriku kõrval kasvav tammepuu.
Pärnus sai tüliõunaks kiriku kõrval kasvav tammepuu. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Pärnu kesklinnas asuv Jekateriina kirik soovib jumalakoja seina ääres kasvava tamme maha võtta, kuid linn raieluba ei väljasta ja kahtlustab suure puu mürgitamist.

Tänavu septembri lõpus avastas Pärnu linna majandusosakond Jekateriina kiriku aia juures kasvava tamme ümbert ringi, milles olid kuivanud kõik rohttaimed, puu juurekaelas ja pinnases olid augukesed.

«Tunda oli spetsiifilist naftaproduktide lõhna ning OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskus labor tuvastas tamme ümbruse pinnases mitu korda kõrgema naftaproduktide sisalduse kui tammest paari meetri kaugusel,» rääkis Pärnu linnavalitsuse haljastuse peaspetsialist Kadri Kõresaar.

Kiriku töötaja Galina Šilina kinnitas, et kirik reostuses süüdi pole. «Me pole midagi puu juurde kallanud. Kui oleks tahtnud, siis oleks võinud juba ammu sellele puule midagi teha.» Tema sõnul võib puu ümber ja teel olnud must loik olla tekkinud sellest, et autod seal pargivad. Kirik selgitas linnale, et aia sisse jääv ala on nende vastutusel, kuid aiast välja jääva puu juures ööpäev läbi seista ja valvata ei saa.

«Kindlasti ei saa nõustuda kiriku esindajate väitega, et reostuse tamme ümber on tekitanud mõne meetri kaugusel sõiduteel parkivad autod. Ka ei teki augud puu sisse iseenesest,» märkis aga Kõresaar.

Pärnu majandusosakonna oktoobri alguses kirikule saadetud kirjas seisab, et kuna tegemist on pinnase tahtliku reostamisega, mille taga on kõigi eelduste kohaselt soov vähendada oluliselt tamme eluiga, hakkab reostuse tekitajat otsima keskkonnainspektsioon.

Keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni vaneminspektori Liina Graubergi sõnul on tülitammest linnavalitsusega küll juttu olnud, kuid ametlikku menetlust veel algatatud pole.

«Loodame, et reostus ei pärsi oluliselt elujõulise puu kasvu ning kahjustamist ei jätkata,» sõnas Kõresaar. Kui reostamine jätkub, lubas Pärnu linnavalitsus uurimisse kaasata keskkonnainspektsiooni.

Jekateriina kiriku kõrval kasvava tamme pärast, mille raieloa taotlemiseks pöördus kirikuõpetaja Nikolai Golovastikov linna poole aasta alguses, vaidlevad linna ja kiriku esindajad juba neli aastat.

«Puu varjab päikese, kogub niiskust ning pidevalt on seintelt lubi lahti. Kõige hullem lugu on vundamendiga,» selgitas Galina Šilina, miks kirikust nelja-viie meetri kaugusel kasvav puu maha võtta tahetakse. «Tuleval aastal on meil plaanis teha väliremonti ja muidugi on kirikuõpetaja mure, et puu mõjub ka seintele,» lisas ta. Samuti tekitavad tema sõnul tüli puu pikad juured, mis arvatavasti ulatuvad kiriku alla.

Kõresaare sõnul hindas mais tehtud ekspertiis puu seisundi heaks, mistõttu poleks raiumine põhjendatud. Kuigi puu looduskaitse all pole, kasvab see kaitsevööndis ning moodustab koos hoonega ajalooliselt väljakujunenud koosluse. «Me ei pea põhjendatuks tellida oma kuludega eksperthinnang, mis käsitleks tamme mõju hoonele, nagu kirik soovis,» nentis Kõresaar.

Kuna kirik tahab ikkagi tammest lahti saada, palus Jekateriina kirik esmaspäeval muinsuskaitseametil toetada 1768. aastal ehitatud Eesti stiilipuhtaima ja rikkalikuma barokk-kiriku hoone säilitamist ja puu maharaiumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles