Küüditatute mälestused jõuavad internetti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüditatute mälestuseks süüdatud küünlad Tallinnas Linda kuju juures.
Küüditatute mälestuseks süüdatud küünlad Tallinnas Linda kuju juures. Foto: Peeter Langovits.

Vene ja Kesk-Euroopa ajaloolaste ühise projekti raames saab alates järgmise aasta märtsist internetis kuulata kümnete Siberisse küüditatud idaeurooplaste mälestusi.

Projekti «Gulagi heliarhiivid» koordinaator Marta Craveri ütles sel nädalal AFP-le, et uurijad on kokku kogunud 160 inimese meenutused sellest, milline oli elu Nõukogude Liidu sunnitöölaagrites.

Rääkijad on peamiselt poolakad, leedukad, eestlased ja teised Ida-Euroopa rahvad.

«Sovetid küüditasid gulagi miljon eurooplast. See on minevik, mis on kaua aega olnud raudse eesriide taga peidus ja seda teatakse [Lääne-Euroopas] siiani vähe,» ütles Craveri teisipäeval projekti esitlusel Varssavis.

Craveri sõnul said projekti vedajad 2004. aastal, mil Ida-Euroopa riigid ELi astusid, aru, kui vähe nende ajalugu mujal Euroopas teatakse. «Oli aeg koguda tunnistused, et luua virtuaalne muuseum,» ütles ta.

Küüditatute lood on salvestatud 11 keeles ning avaldatakse internetis prantsuse, inglise, vene ja poola keeles. Rääkijateks on nii need, kes sunnilaagrist pääsedes kodumaale naasid, kui need, kes pärast vabanemist Venemaale jäid.

Projekti pani kokku Prantsuse uurimiskeskus Centre d'études des mondes russe, caucasien et centre-européen koostöös Radio France Internationale'iga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles