Riigimets pakub kütet vaid suurte koormate kaupa

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigimetsa tähis. Foto on illustratiivne.
Riigimetsa tähis. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) paisutas elanikele müüdava küttepuude miinimumkoguse sedavõrd suureks, et paljudel inimestel käib kütte varumine riigimetsast rahaliselt üle jõu.


Kaheksa kuud kestnud RMK ümberkorraldamise järel hakkas tänavu suvel kehtima uus kord, mille kohaselt saab keskusest küttepuid tellida mitte vähem kui 14 tihumeetrit (28 ruumi) ehk suure metsaveoauto kastitäie, kirjutab Oma Saar.

«Probleem on suur, sest korraga tuleb välja käia 8500-9500 krooni, enamiku majapidamiste jaoks on tegemist 2-4 aasta kogusega,» kurtis juba aastaid riigimetsast kütet ostnud meesterahvas.

Saare maakonnas küttepuude müügiga tegelev RMK töötaja Rainer Roosipuu ütles, et viimase kahe kuu jooksul on küttepuude tellimuse esitanud vaid üks inimene.

«Varem võeti ikka 3-5 tihu kaupa, ju siis nüüd tuleb harjumusi muuta ja võtta paari aasta varu korraga,» lausus Roosipuu.

Samas tõdes ta, et külamemme jaoks on korraga rekkatäis küttepuid osta liiga palju, aga selline on RMK poliitika.

Anonüümseks jääda sooviva metsamehe sõnul pidi RMK reform teenuste kvaliteeti parandama, aga antud juhul on teenuse kvaliteet hoopis halvenenud ja elanike varustamine küttepuudega saanud tagasilöögi.

«See on riigi mure, et inimesed külma ei jääks, ja tuleb teha kõik selleks, et väiksema sissetulekuga inimesed saaksid oma küttepuidu väärikalt kätte. Kõigil ei ole seda paikagi, kus paari aasta küttevaru ladustada,» arutles metsamees.

RMK puiduturustusosakonna turustusjuhi Ulvar Kaubi sõnul tuleneb müüdava küttepuidu miinimumkoguse kehtestamine mitmest asjaolust - (varguste kartuses) vaheladudest loobumisest,kallist transpordihinnast ning metskondade töötajate uutest tööülesannetest.

Ulvar Kaubi sõnul võimaldab RMK peatselt soetada riigimetsast kütet ka väiksemas koguses, kuid sel juhul tuleb raietööd teha endal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles