Veskimägi: ühetaoline tulumaks on Eesti visiitkaart

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi.
Taavi Veskimägi. Foto: .

Riigikogu majanduskomisjoni liige Taavi Veskimägi ütles Poolas Krynica majandusfoorumil, et ühetaoline tulumaks on Eesti visiitkaart - tugev sõnum riigi väärtustest ja suhtumisest edasipüüdlikkusse.


«Kes töötab rohkem, see teenib rohkem - proportsionaalne tulumaks suurendab inimeste motivatsiooni omandada haridus ja julgustab neid elus edasi püüdlema,» ütles Veskimägi.



Tema sõnul on oluline, et riik ei võta inimeselt tema töö vilju, vaid mõistab, et saab olla edukas vaid siis, kui tema kodanike käsi hästi käib. Kokkuvõttes kasvab nii riigi majandus läbi inimeste hoiuste ja investeeringute kasvu, mitte läbi tulu otsese maksustamise.



«Eesti on hea näide selle põhimõtte teostumisest praktikas - kui 1990. aastate alguses oli üksikisiku tulu 15 protsenti Euroopa Liidu keskmisest, siis aastaks 2008 on see kasvanud 70 protsendini.»



Veskimägi hinnangul on sellise kasvu taga suuresti see, et riik on andnud inimestele võimaluse isikliku töökuse ja arenguga saavutada tulemusi, mitte neid selle eest suurema maksustamisega karistanud.



«Ühetaoline tulumaks üksi pole mingi imerelv, kuid kindlasti on see olnud üks võtmereformidest, mis on aidanud kaasa Balti riikide majandusarengule.»



Veskimägi tõstis lisaks proportsionaalsele tulumaksule majanduskasvu soosivate teguritena esile ka konservatiivse rahapoliitika, tasakaalus riigieelarve ja avatud majanduse, millesse riik sekkub minimaalselt.



Tuleviku-eesmärgina nimetas ta vajadust astuda järgmine samm proportsionaalse maksustamise suunas, vähendades nii tulumaksu kui käibemaksu erandite ja mahaarvamiste võimalusi, samuti suurendades maksusüsteemi kaudu inimeste motivatsiooni enam säästa ja investeerida.



«Eraisikute motiveerimine investeeringute suurendamiseks majandusse on üks eeldus uueks majanduskasvuks,» ütles Veskimägi.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles