Avalikul enampakkumisel: 900 eurot uppunud reisilaeva Estonia kajutivõtme eest

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: osta.ee

Oksjoniportaalis osta.ee on müügis esemed, mis väidetavalt pärit 1994. aastal põhja läinud reisilaevalt Estonia. Pealtnäha täiesti tavalise võtme eest tahab müüja, kes põikleb täpsustavatest küsimustest kõrvale, saada vähemalt 900 eurot.

Oksjoniportaalis pakutav kajutivõti alghinnaga 900 eurot.
Oksjoniportaalis pakutav kajutivõti alghinnaga 900 eurot. Foto: osta.ee

Möödunud nädala neljapäeval paiskas üks osta.ee kasutaja alghinnaga 900 eurot müüki kajutivõtme, mis väidetavalt pärit Estonia laevalt. Täpsustavas infos oli kirjas, et tegu on kaheksanda teki võtmega ning temalt on võimalik osta ka teisi Estonia parvlaevaga seotud esemeid.

Postimees proovis müüjaga ühendust saada, ent kuna reede päevaks oli kajutivõtme oksjon juba mingil põhjusel suletud, kadus sellega ka võimalus talle küsimusi esitada.

Eksperimendi käigus püüdis Postimehe ajakirjanik tavakasutajana esinedes siiski müüjaga kontakti saada. Selleks tuli osaleda tema mõnel teisel oksjonil, sest teateid müüjaga saab vahetada vaid oksjoni käigus. Pakkumisi oli seinast seina - kolmeliitrised purgid, käekell ja -kott, ahtaleheline viigipuu, päkatoed, rätikukuivati. Valik langes viigipuu kasuks. Ühtlasi tekkis lootus, et Mustamäele kaubale järele minnes on võimalik temaga kohtuda ja parvlaevalt pärit esemeid näha.

Vahepeal oli müüja kajutivõtme uuesti oksjonile pannud. Alghind 900 eurot, selgitus endiselt napp:

Müüa siis kajutivõti, 8 dekk, mis on aastast 1994! Küsimused enne oksjonilõppu! Võimalik veel osta ka teisi Estoniaga seotud esemeid. 

Lisaks pani ta oksjonile väidetavalt 1994. aastast pärit «Estonia laeva pliiatsi» (alghind 75 eurot), «Estonia laeva rinnamärgi» (alghind 700 eurot) ja «Estonia laeva šampoonipudeli» (alghind 50 eurot). Pühapäeva õhtul pani ta oksjonile veel ühe rinnamärgi (alghind 900 eurot).

Ootamatu meelemuutus

Esmaspäeva õhtul lõppes viigipuu oksjon ning lõpuks oli võimalik müüjaga teateid vahetada.

Viigipuu eest makstud, sai müüjalt teisipäeval küsitud, kas kaubale järele tulles oleks võimalik ka Estonia laevalt pärit esemeid näha. Esialgu andis ta lootust, et see on täitsa võimalik:

«Mis põhjusel soovite näha, kas olete seotud kuidagi selle laevaga? Paari asja saab vaadata, millal kaubale järgi tulete? Sobib homme nt kl 13 paiku, või siis homme õhtul,» kirjutas müüja esmaspäeval.

Mõne aja pärast teatas ta, et neid ikkagi ei saa näha.

«Mul tuli meelde et need asjad on hetkel mujal ja neid näidata ei saa. Selle viigipuu annab üle minu sugulane. Helistage enne ette, et ta teaks kodus olla.»

Sai siis selgitatud, et huvi Estonialt pärit asjade, eelkõige võtme ja rinnamärgi vastu on isiklik ning kuna alghinnad on väga kõrged, tahaks nende kohta ikkagi küsida ja võimalusel ka näha. Kes siis tahaks põrsast kotis osta?

Müüja ei jätnud jonni ja ütles, et enne asju näha ei saa. Kui mõne eseme kohta on konkreetseid küsimusi, siis vastab ta neile oksjoni käigus. «Mul nende müügiga kiiret ei ole ja vabalt võivad need ka müümata jääda,» lisas ta.

Tekkis küsimus, kas enne tuleb siis pakkumine teha ja alles siis saab oksjonil olevate asjade kohta lisainfot? Müüja pisut leebus ja ütles, et enne võib ikka üle küsida, mis täpsemalt huvitab. Samas lisas ta: «Kui hind on kallis, siis ei pea ju ostma. Mul ei ole selle müügiga kiiret. Võti on nagu võti ikka, pildil näha.»

Külmunud viigipuu

Küsimustele, kas kajutivõti on ehtne, kuidas võti üldse saadud on ning kas tingida ei anna, vastas müüja, et tegu on tema jaoks väärtuslike asjadega ning odavamalt ei tahaks ta neid müüa.

«Olen olnud seotud selle laevaga ja asjad ei ole vrakist toodud. Tingida ei saa, need on minu jaoks väga väärtuslikud asjad,» vastas ta.

Veel mitmeid kirju vahetades selgus, et müüjal on muidki Estoniaga seotud asju, mida oksjonil pole. Ta toonitas, et tegu on tema jaoks isiklike esemetega ning kinnitas, et need on originaalid.

«Oksjoni võitjale võin rohkem kirjutada enda seotusest selle laevaga, hetkel ma rohkem ei kirjuta selle teemal,» jäi müüja salapäraseks.

Kolmapäeval kirjutas ta, et külm näpistas verandal seisnud viigipuu ära, vabandas ning kandis raha tagasi. Müüjaga kadus kontakt ning eksperiment jäi pooleli.

Estonia laevalt pärit esemete oksjonid kestavad kuu lõpuni. Seni pole keegi pakkumist teinud.

Postimees võttis müüjaga ka telefoni teel ühendust, ent pärast seda, kui ajakirjanik oli end tutvustanud, teatas müüja, et tal pole aega ning pani toru ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles