Politsei pidas kiriku süütamises kahtlustatava kinni

Hans Väre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani kiriku põlenud uks.
Suure-Jaani kiriku põlenud uks. Foto: Hans Väre / Sakala

Eile hommikul võtsid politseinikud kinni 30-aastase Sulevi, keda kahtlustatakse Viljandimaa Suure-Jaani kiriku ukse süütamises pühapäeva öösel.



Politseinikel õnnestus arvatava kurjategija jälile jõuda juba enne, kui päästjad sündmuskohalt lahkusid, sest Sulevit oli nähtud kiriku läheduses süütematerjali süles kandmas.

Patrull hakkas meest kohe otsima, kuid ta tabati alles hommikul Suure-Jaani vallas asuvas kodutalus.

Politseinikega kohtumise ajal oli mees alkoholijoobes ning alustuseks viisid korravalvurid ta arestimajja kainenema.

Ringkonnaprokuröri abi Maiken Mardim ütles eile lõuna ajal, et seetõttu pole uurijad saanud Sulevit veel üle kuulata ega talle kahtlustust esitada. «Seega ei oska veel öelda, mis võis olla kuriteo motiiviks.»

Suure-Jaani kiriku uks pandi põlema pühapäeval umbes pool tundi enne südaööd. Õnneks märkasid juhuslikult mööduma sattunud noored leeke varakult ja kutsusid kohale päästjad.

Kuna ukse lahti murdnud pritsimehed said õigel ajal jaole, tuli uksest siiski kaugemale ei levinud. Hoolimata sellest kulub Suure-Jaani koguduse juhatuse esimehe Merike Saaremetsa hinnangul ukse taastamisele mitukümmend tuhat krooni.

Eile pärastlõunal olid meistrid juba hakanud valmistama ajutist ust, mis pannakse ette vana taastamise ajaks. Kust töö jaoks raha saada, on esialgu aga veel lahtine, sest isegi kui Sulev kohtus süüdi jääb ja temalt tekitatud  kahju välja mõistetakse, on alkoholilembeselt, töötult ja end anarhistiks nimetavalt mehelt raske midagi võtta.

Mitu kohalikku inimest nägi Sulevi teo taga just liigset alkoholitarvitamist. Väidetavalt oli mees koos joomakaaslastega üritanud juba reedel kirikusse napsitama trügida. Nii Merike Saaremets kui ka koguduse õpetaja Kristi Sääsk kinnitasid, et varem pole süütamises kahtlustatav kiriku vastu vaenu üles näidanud.

Eile polnud prokurör Mai­ken Mardim veel otsustanud, kas taotleda kohtult Sulevi vahistamist. Suure-Jaani kiriku ukse süütamise asjaolude uurimiseks alustati kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb asja rikkumise või hävitamise katset.

Inimesed, kes soovivad Suure-Jaani kogudust kiriku peaukse taastamisel aidata, saavad raha kanda koguduse kontole SEBs 10302008924009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles