Urmas Reinsalu: vihakõne küsimust tuleb võtta terve mõistusega

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL).
Justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL). Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Kuigi viimastel nädalatel on sagedasti ja teravalt läinud lendu etteheited, et Eestis kuuleb üha rohkem vihkamisele ja vaenutegudele üleskutsuvaid sõnavõtte, ei pea justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) otstarbekaks vihakõnet kriminaliseerida. «Peame selgelt aru saama, et vihakõne teemaga räpakalt, oskamatult ja lahmides tegeldes on võimalik absurdi välja jõuda,» hoiatab ta.

- Justiitsministeerium on vihakõne teemaga maadelnud alates 2009. aastast, üritanud seda täpsemini määratledes justkui kivist vett välja pigistada, aga tulemust seni pole. Millest see räägib?

Räägib sellest, et see on väga tundlik teema, kus rapsides või lahmides võib väga suure jama kokku keerata. Aastate jooksul on terve mägi analüüse kokku kirjutatud, Euroopast on tulnud meile pidevalt ettekirjutused, et peame karmistama selles valdkonnas karistusi. Aga me ei ole kiirustanud seda tegema. See on olnud mõistlik hoiak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles