Endine USA politseinik läks mustanahalise tapmise eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Granti juhtumiga seotud meeleavaldus.
Oscar Granti juhtumiga seotud meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Valgenahaline endine politseinik mõisteti süüdi mustanahalise relvastamata mehe tapmises Californias. Mehele määrati minimaalne võimalik vanglakaristus – kaks aastat.

Johannes Mehserle mõisteti juulis süüdi tahtmatus tapmises, kuna tulistas mustanahalist Oscar Granti 1. jaanuaril 2009. aastal metroos selja tagant, vahendab BBC. Kohtuprotsess jätkus eilseni, kui mehele määrati lõpuks ka karistus.

28-aastast politseinikku ähvardas esialgu 14 aasta pikkune vabadusekaotus.

AP teatel ärritus Granti ema Wanda Johnson tõsiselt kohtuniku otsuse peale, karjudes üle kohtusaali «Ta ei saanud midagi! Ta ei saanud midagi».

«Sellest võib järeldada, et Oscar Granti elu polnud kuigi paljut väärt,» lisas Johnsoni pere advokaat John Burris hiljem meediale.

Kohtuniku otsuse järgi oli tegemist õnnetusjuhtumiga.

Toona 22-aastane Grant osales rongis kakluses. Mehserle ja teine politseinik üritasid teda kaklusest lahutada. Mehserle sõnul nägi ta Granti kätt taskus sobramas ja kartis, et noormehel on taskus relv. Mehserle selgitas kohtus, et kavatses kasutada elektrišokipüstolit, kuid võttis kogemata ametirelva ja tulistas.

Pealtvaatajad filmisid sündmust mobiiltelefonidega. Juhtumi ümber on seetõttu toimunud väga palju meeleavaldusi – autosid on ümber lükatud ja põlema pandud, lisaks ka poode rüüstatud. Seetõttu viidi kohtuasi Oaklandist üle Los Angelesse.

Kui juulis otsustas kohus, et tegemist polnud tahtliku tapmisega, korraldasid umbes 500 inimest Oaklandis protestiaktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles