Ergma avas Marrakeshis Viiralti mälestustahvli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma.
Riigikogu esimees Ene Ergma. Foto: Peeter Langovits.

Marokos ametlikul visiidil viibiv riigikogu esimees Ene Ergma avas Marrakeshi vanalinnas Eduard Viiralti kunagises elukohas mälestustahvli, millele on kirjutatud tekst nii eesti, prantsuse kui ka araabia keeles.

Eesti välisministeerium saavutas läbirääkimistel Marrakeshi linnavõimudega nõusoleku Eesti kunstniku, Eduard Viiralti, mälestuse jäädvustamiseks kunstniku kunagises elupaigas.

Viiralt elas Marrakeshis 21. juulist 1938 kuni 17. Veebruarini 1939. Tema aadress oli 61, Rue Ksour ja nagu ta kirjadest selgub, oli tema elukoht kogu aeg sama. Marrakeshi vanalinnas - medinas - ei ole tänavanimesid ja aadresse muudetud ning sellise aadressiga maja on alles.

Kunstiajaloolased on märkinud, et reis Marokosse 1938. aastal andis Viiraldile uut energiat ja võimaldas luua töid, mis tabasid sügavamalt subjekti olemust. Näitena on toodud «Noor araabia poiss» (metsotinto, 1940) ja «Berberinaine kaameliga» (pehmelakk, 1940).

Ergma kohtus Marrakeshis ka sealse esimese naislinnapea Fatima Zahra Mansouriga, kellega vahetati mõtteid kultuurivahetuse üle. Leiti, et Tallinn 2011 kultuuripealinnana annab selleks häid võimalusi. Marrakeshi linnapea avaldas heameelt, et Eduard Viiralt oli juba möödunud sajandi kolmekümnendatel aastatel tähtis kultuurisaadik, kes tutvustas Marokot Eesti inimestele.

Riigikogu esimees kohtus visiidi käigus Maroko Kuningriigi kahekojalise parlamendi Esindajatekoja esimehe Abdelwahad Radi, Nõunikekoja aseesimehe Mohamed Fawzi Benallau ning peaminister Abbas El Fassiga. Kohtumistel kõneldi nii Eesti-Maroko kahepoolsest koostööst kui ka suhtlemisest Euroopa Liidu tasandil.

Riigikogu delegatsiooni kuuluvad veel aseesimees Jüri Ratas, Peep Aru, Mart Nutt, Mark Soosaar ning Riigikogu Kantselei direktor Heiki Sibul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles