Supo: tegelikult olime USA jälgimisüksusest teadlikud

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik Soomes Bruce J. Oreck
USA suursaadik Soomes Bruce J. Oreck Foto: US embassy

Soome kaitsepolitsei (Supo) teadis USA suursaatkonna jälgimistegevusest Soomes, kuigi turvaüksuse juht Kari Harju väitis eelmisel nädalal vastupidist.

Suursaatkonna kinnitusel on SDU (Surveillance Detection Unit) ehk jälgimisüksus olemas, kuid selle tegevusega ei rikuta Soome seadusi. USA esinduse väitel ei tegeleta luuramisega, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Üksuse ülesanne on jälgida kahtlast tegevust suursaatkonna lähistel ja hoida ära võimalik terrorirünnak.

SDU loomise taustal on 1998. aasta terrorirünnakud USA suursaatkondade vastu Kenyas Nairobis ja Tansaanias Dar es Salamis.

Supo täpsustas eile, et teab suursaatkonna jälgimistegevuse taset. «Tähtis pole millise nimetuse all tegutsetakse, vaid hoopis see, et tegevus pole ebaseaduslik. Sellest oleme me olnud küll teadlikud,» ütles Supo pressiesindaja Liinu Lehto-Seljavaara eile.

Harju väitis aga eelmisel nädalal, et USA suursaatkonnas Helsingis SDU üksust ei ole.
Kaitsepolitsei ja USA suursaatkonna esindajad arutasid teemat eile ja Supo jaoks küsimusi enam pole.

Suursaadik Bruce Oreck rääkis eile Helsingin Sanomatele, et jälgimisüksuse eesmärgiks pole koguda informatsiooni inimeste kohta, vaid tagada esinduse turvalisus.

Ta rõhutas, et Soome on suursaatkonna seisukohast võetuna suhteliselt turvaline maa mõne teise riigiga võrreldes.

Vastavalt Soomes kehtivatele seadustele võib igaüks jälgida inimesi ja hankida teavet teiste kohta juhul, kui see leiab aset avalikus kohas ja avalike infoallikate kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles