«Pealtnägija» aitas eestlanna petiste käest põgenema

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam..
Tallinna lennujaam.. Foto: Küllike Rooväli.

ETV saate «Pealtnägija» tiim osales päästeaktsioonis, milles Hollandis petiste poolt kinni hoitud ning kuritarvitatud noor naine pääses Eestisse koju tagasi.

Pärast kuu aega tagasi eetris olnud «Pealtnägija» saadet fiktiivabieludest ning inimkaubanduse ohvritest sai saatemeeskond meili naiselt, kes teatas, et teda hoitakse kinni Hollandis Haagis, vahendas ERR Uudised.

«Mul on sama probleem, nagu teil oli 13. oktoobri saates. Olen Hollandis, kuhu pidin kunagise lapsepõlvesõbranna kaudu tööle saama. Kui siia jõudsin, ei olnud tööd ega midagi. Pidin abielluma, aga ma ei ole seda teinud. Ja nüüd ähvardatakse mulle ja mu perele midagi teha. Ainuke asi, mis on mul halvemini, on see, et mind vägistati ja ma olen rase. Ma ei saa siit minema, kuna mu pass ja kõik dokumendid on vahendajate käes,» teatas naine kirjas.

«Pealtnägija» vastas e-kirjale viivitamatult ning leppis Katrega (nimi muudetud) kokku tema abistamise Hollandist pääsemiseks. Kuna juhtum on delikaatne ning tõi endaga kaasa rahvusvahelise kriminaaluurimise, siis juhtumi üksikasju ei avaldata.

Teadaolevalt kutsus Katre Hollandisse tema sõbranna, kuid skeemi väidetav võtmetegelane on Eestist pärit Marina (32), kes lubas talle tööd baaris. Tegelikult võttis Marina aga augusti alguses Hollandisse läinud Katrelt tööloa vormistamise ettekäändel tema dokumendid ning üritas seejärel sundida teda abielluma ühe türklasega, et immigrant läbi fiktiivabielu Euroopa Liidus legaliseerida.

«Mulle öeldi nimi, vanus, kus ta elab. Kõik andmed pidin pähe õppima. Ma ütlesin, et ma ei ole nõus sellega, ma ei abiellu, ma ei õpi,» kinnitas Katre, kel on alles ka paberitükk, kuhu Marina oma käega mehe andmed kirja pani – Celalettin Dogan, sündinud 1982. aastal, Türgi kodanik.

Päev pärast «Pealtnägijaga» ühendusevõttu pühendatakse loosse inimkaubanduse ohvreid abistav mittetulundusühing Living for Tomorrow ja välisministeeriumi konsulaarbüroo.

«Välisministeeriumi konsulaarosakond võttis kohe ühendust meie saatkonnaga Haagis ning informeeris juhtumist,» ütles konsulaarabi büroo direktor Sven Tölp.

42 tundi pärast esimest ühendusevõttu võttis Katre end kokku ning lipsas minema korterist, kus teda ligi kaks kuud kinni hoiti ning jõudis õnnelikult Eesti saatkonda.

«Tal oli suur soov pääseda ikkagi võimalikult ruttu tagasi Eestisse turvalisse keskkonda ning välisministeerium tegutses siis vastavalt. Kohapeal oli suursaadik Gita Kalmet ja konsul Gert Auväärt, kes olid selle juhtumi lahendamisel suureks abiks ja võtsid seda äärmiselt tõsiselt,» märkis Tölp.

Juba Tallinnasse jõudnud Katre telefoni saadetud sõnumid olid vaheldumisi moosivad ja ähvardavad. Vahendaja Marina järjekordne sõnum teatas: «Viin passi baari ja üldse tõmba Eestisse minema.»

Kaks päeva hiljem algatas prokuratuur Katre ütluste põhjal kriminaalasja ning seetõttu ei tohi ka «Pealtnägija» arvatavate kurjategijatega uurimise huvides ühendust võtta.

«Loo moraal on selles, et kui inimestel on probleeme, siis tuleb kindlasti ühendust võtta riigi saatkonnaga. Saatkonnad on selleks, et inimesi sellistes olukordades aidata. Selliste juhtumite puhul tuleks ikkagi häbi ja hirmu tunded kõik kõrvale heita või maha suruda ning ikka julgelt saatkonda pöörduda,» ütles Tölp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles